Američka privreda kvartalno jača 2,5 posto

Privreda SAD-a u prvom kvartalu porasla 1,1 posto (EPA)

Privreda SAD-a ojačala je na godišnjem nivou 2,5 posto u drugom kvartalu, saopćilo je Ministarstvo trgovine, što je u skladu s ranijim zvaničnim prognozama.

Ekonomski analitičari očekivali su da će bruto društveni proizvod biti povećan 2,6 posto. Privreda SAD-a je u prvom kvartalu porasla 1,1 posto.

Nivo investicija u robne zalihe nešto je manji od prognoziranog, zbog manje potrošnje u industriji hrane i osvježavajućih pića, kao i u oblasti informacione industrije, prenio je AFP.

Izvoz robe i usluga je, također, nešto niži od prethodne prognoze. Potrošnja na nivou države i lokalnih uprava je povećana zbog većih ulaganja u infrastrukturu.

Američka Uprava federalnih rezervi, uprkos očekivanjima analitičara i berzanskih trgovaca, prošle sedmicenije odlučila smanjiti obim pomoći američkoj ekonomiji.Zadržala je tako program otkupa obveznica, vrijedan 64 milijarde eura mjesečno. Fed je, također, najavio da referentnu kamatnu stopu neće povećati do 2015. godine.

Rast na berzama

Jedan od razloga za takvu odluku američke Centralne banke treba tražiti u njenim novim prognozama privrednog rasta. Fed očekuje manji rast u ovoj i narednoj godini od prvobitno prognoziranog.

Šef Feda Ben Bernanke kazao je da bi ta institucija, ipak, mogla odlučiti da smanji svoj program pomoći kasnije ove godine ukoliko ekonomija nastavi rasti i Fed ima više povjerenja u nju.

On je dodao kako nema određenog datuma za takav potez.

“Ako podaci potvrde naša osnovna predviđanja, ako budemo imali više povjerenja u ta predviđanja, onda bismo mogli djelovati kasnije ove godine. Međutim, čak i ako to učinimo kasniji koraci bi zavisili od daljeg napretka ekonomije”, rekao je Bernanke.

Nakon ovih vijesti uslijedio je rast na američkim berzama. Investitori su oduševljeno dočekali odluku o nastavku otkupa obveznica i o prilivu jeftinog novca.

Izvor: Agencije