KAP dužan blizu 460 miliona eura

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija i Elektroprivreda Crne Gore, kompanija CEAC, En plus grupa i VTB banka (Al Jazeera)

Stečajnoj upravi Kombinata aluminija Podgorica (KAP) prijavilo se 2.236 povjerilaca, koji ukupno potražuju blizu 459,4 miliona eura, prenose današnji crnogorski mediji.

Ročište za ispitivanje potraživanja zakazano je pred Privrednim sudom za 7. oktobar, a tada bi trebala da bude utvrđena konačna lista svih potraživanja.

Privredni sud Crne Gore ranije je, na zahtjev stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića, odložio ročište za ispitivanje potraživanja, koje je bilo zakazano za 15. septembar.

Lista najvećih povjerilaca

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija Crne Gore, koje potražuje 148,1 milion eura, ruska kompanija CEAC sa blizu 50 miliona, crnogorska Elektroprivreda sa 44,9 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i ruska VTB banka sa 25,8 miliona eura.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 8. jula stečaj u KAP-u, zbog duga od 386 miliona eura, čime je nastavljena agonija te fabrike.

Uvođenjem stečaja svi raniji ugovori stavljeni su van snage, prestale su i nadležnosti dotadašnje ruske uprave, a aluminij se može prodati na slobodnom tržištu.

Vlada Crne Gore se odlučila na opciju stečaja zbog nekooperativnosti ruskog partnera, koji je odbio platiti dug za struju koju je KAP mjesecima preuzimao od evropske interkonekcije.

Izvor: Agencije