Spor oporavak ekonomije eurozone

Draghi je pozvao zastupnike u EP-u da im dovršetak planirane bankovne unije bude 'ključni prioritet' (EPA)

Čelnik Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je u ponedjeljak da se oporavak ekonomije eurozone po svemu sudeći nastavlja i u tekućem tromjesečju, iako sporim tempom.

Podaci objavljeni u posljednje vrijeme pokazuju da aktivnosti nastavljaju rasti i u trećem tromjesečju, kazao je on u Evropskom parlamentu, upozorivši ipak da se “oporavak tek treba stabilizirati”.

Eurozona je izašla iz recesije u drugom tromjesečju, ali je nezaposlenost i dalje na rekordno visokom nivou, od oko 12 posto.

Draghi je također pozvao zastupnike u EP-u da im dovršetak planirane bankovne unije bude “ključni prioritet”.

ECB će brzim tempom raditi na formiranju zajedničkog tijela za nadzor banaka, a EP ne bi trebao posustati u ostvarivanju također ključnog cilja formiranja zajedničkog mehanizma za likvidaciju, odnosno restrukturiranje banaka do 2015. godine, upozorio je Draghi.

Značaj proizvodnog sektora

Jedan od znakova oporavaka eurozone je i rast poslovne aktivnosti u monetranom bloku, koja je u septembru dostigla 27-mjesečni maksimum.

Markitov kompozitni indeks menadžera nabavke, koji mjeri aktivnost u prerađivačkom i uslužnom sektoru, u septembru je skočio sa 51,5 na 52,1 poen.

Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast.

Poslovna aktivnost u Francuskoj porasla je prvi put od početka 2012. godine, a najveći rast zabilježen je u Njemačkoj, 53,8 poena.

To bi se, smatraju analitičari, trebalo pozitivno odraziti na cijelu eurozonu.

“Proizvodni sektor uvjek je bio pokretač ekonomije. Ali, s usporavanjem tržišta u razvoju, vidjeli smo da se uslužni sektor okrenuo domaćem tržištu i preuzeo ulogu pokretača ekonomije, što je pozitivno za Njemačku”, izjavio je ekonomista Markita Rob Dobson.

Izvor: Al Jazeera i agencije