Poljska se okreće uglju, EU protiv

Poljska se okreće uglju kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe, nakon što su njene ambicije da postane najveći evropski proizvođač plina dobivenog iz škriljca propale, zbog zaliha koje su daleko manje od prvobitnih procjena.

Jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi mogla bi dodatno učvrstiti svoju poziciju na toj neslavnoj listi. Nakon što su planovi o čistom plinu iz škriljca izblijedili, Poljska se okreće jeftinom uglju, lignitu. Budućnost zavisi od gradnje novih elektrana i izvora energije.

“Poljska želi efikasnije iskoristiti energetski potencijal uglja i lignita. Istovremeno ćemo proširiti mrežu izvora obnovljive energije. Naglašavam da se svi planovi temelje na domaćim sirovinama. Želimo da se izvori obnovljive energije iskoriste pomoću poljskih instalacija i tehnologije”, izjavio je poljski ministar ekonomije Janusz Piechocinski.

Lignit, izvor budućnost

Lignit se smatra jednom od najjeftinijih i energetski najslabijih vrsta uglja. Iz termoelektrane koja ga obrađuje argumentiraju, međutim, da bi iskorištenost bila veća ako bi se poboljšala tehnologija kojom se prerađuje.

“Smeđi ugalj, odnosno lignit, stari je izvor energije. Međutim, to je izvor budućnosti. Potrebno je još mnogo investicija, ne samo u rudarstvo, nego i u procese prerade, kako bi se lignit efikasnije koristio za proizvodnju struje. Razgovaramo o preradi koja će dati maksimalne rezultate u novoizgrađenim elektranama. Rezultat bi trebao biti dva do tri puta više energije iz tone uglja i, samim tim, dva do tri puta manja emisija ugljen-dioksida”, kazao je direktor termoelektrane Konin Zbigniew Bryja.

Evropska unija postavila je granicu kojom planira smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20 posto u svim svojim članicama. Budući da planiraju povećanje eksploatacije jeftinog uglja, Poljaci riskiraju finansijske penale ukoliko ne ispune ciljeve iz Brisela.

Evropski klimatski paket

“Poljska je zemlja u kojoj čvrsta goriva imaju ključnu ulogu. Pomoću njih proizvodimo 90 posto električne energije. Ipak, moramo imati na umu Evropski klimatski paket. Ako energetski i klimatski paket EU-a bude imao za posljedicu rast takse na 40 eura za svaku tonu ugljen-dioksida, zamjena uglja nekim drugim energentom bit će neizbježna”, rekao je bivši poljski ministar finansija Janusz Steinhoff.

Poljska je prošle godine uspjela smanjiti emisiju ugljen-dioksida za pet posto, ali ne pomoću novih tehnologija, nego zbog slabe ekonomije i smanjene potražnje za električnom energijom. Također, jedno od rješenja su novi izvori obnovljive energije, poput vjetroparkova ili, manje vjerovatno rješenje, gradnja nove nuklearne elektrane.

Izvor: Al Jazeera