SAD na ivici još jedne krize

Toksična kombinacija političkih previranja i duboki ekonomski problemi – doveli su Sjedinjene države na ivicu još jedne finansijske krize.

Kako izvještava naša dopisnica iz Bijele Kuće, Kapitol Hill upravo prolazi kroz svoju verziju  deja vua.
I ovom rečenicom sve je krenulo ponovo.

Borba dvije političke partije oko toga koliko da potroše a koliko da pozajme da bi to uradili. Obje strane predviđaju – ukoliko se ovako nastavi Americi slijedi još jedna recesija.

Automatski bankrot

Ovo je šesti put u nešto više od dvije godine, da su predsjednik i Kongres doveli zemlju do ivice iza koje će da uslijedi automatski bankrot ili će nestati novac za finansiranje države.

Ovoga puta republikanci kažu da će pristati na veći dio finansiranja federalne vlade, ukoliko ključni Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju za sve bude povučen. Predsjednik kaže da oko toga nema pregovora.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je kazao: “Jedan republikanski senator je nazvao gašenje finansiranja Vlade, zbog zakona o zdravstvenom osiguranju, glupom idejom. I ja se sa njim slažem.”

Republikanci su svjesni da to neće proći u Senatu kojem dominiraju demokrate – ali i dalje insistiraju na tome da su pobijedili.

Dogovor o pozajmici

Ukoliko se ne dogovore do kraja septembra neke funkcije vlade će stati, ostale će usporiti.

Ukoliko krizu izbjegnu, još uvijek nije gotovo. Nekoliko nedjelja nakon toga Kongres mora da se složi oko pozajmice još novca kako bi se podigao takozvani prag duga.

Republikanci to neće moći bez popuštanja demokrata, a druga strana neće da popusti. I eto nas ponovo na početku priče o bankrotu Sjedinjenih država.

U prošlosti su se dogovarali uvijek u posljednjem trenutku, ali po cijenu sniženja kreditnog rejtinga zemlje.

Mnogi ekonomisti govore da je to usporilo ekonomski oporavak i bitno na njega utjecalo. Ali očigledno nedovoljno da bi se spriječilo ponavljanje historije. Iznova i iznova.

Izvor: Al Jazeera