U SAD-u počela prodaja novog iPhonea

Kada je u septembru prošle godine predstavljen iPhone 5, prvog vikenda je prodato pet miliona komada tog telefona (Reuters)
Kada je u septembru prošle godine predstavljen iPhone 5, prvog vikenda je prodato pet miliona komada tog telefona (Reuters)

Američki tehnološki gigant Apple pustio je u petak u prodaju svoja dva nova iPhone telefona, 5S i 5C, a ispred prodavnica širom SAD-a i u drugim svjetskim metropolama ljudi u redovima čekaju da dođu do novog mobilnog uređaja.

Akcija Applea su skočile za 1,3 posto na dan kada je počela prodaja, a prema procjenama stručnjaka očekuje se da samo tokom ovog vikenda bude prodato 6,5 miliona iPhonea 5S i 5C.

Kada je u septembru prošle godine predstavljen iPhone 5, prvog vikenda je prodato pet miliona komada tog telefona.

Slična je situacija i u New Yorku, gdje su ispred najveće Apple prodavnice u tom gradu, na Petoj aveniji, prvi kupci stiglo dan prije prodaje.

Ludilo ispred prodavnica

“Svi su poludjeli za iPhoneom“, izjavio je za internet portal Macworld Artur Mardanov, koji je iz radnje izašao sa dva modela iPhonea ‘petice’.

Inžinjer Hoze Marinez kaže da je ustao rano kako bi putem interneta naručio novi telefon, ali da je, kad je saznao da bi mu bio isporučen tek u oktobru, odlučio da dođe i čeka ispred prodavnice.

Sa sobom je ponio i stolicu za pecanje.

“Profesionalac sam u ovome, pravi veteran, pošto sam čekao za prvi iPhone – 3G, pa za četvorku, peticu i sada za 5S”,  rekao je Njujorčanin Marinez.

U prodavnicama kažu da u zalihama imaju dovoljan broj jeftinijeg iPhonea 5C, ali da za 5S ne mogu da garantiraju da će ga biti za sve kupce, naročito model u zlatnoj boji, koji bi mogao da stigne tek u oktobru.

Osim u SAD-u, iPhone 5S i 5C u prodaji je i u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Hong Kongu, Portoriku i Singapuru.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Apple je predstavio posljednju verziju smartphonea. iPhone 5C će koštati manje od prethodnih modela. U kompaniji smatraju kako bi to trebalo da obezbijedi udio ove kompanije na kineskom tržištu. Ali, kako stvari stoje, to neće biti nimalo jednostavno.

Appleov čelnik Tim Cook predstavio već neko vrijeme očekivane iPhone 5c i iPhone 5s, te najavio operativni sistem iOS7.

10 Sep 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO