Fitch snizio kreditni rejting RH u ‘smeće’

Ocjena 'BB+' označava neinvesticijski (špekulativni) rejting, poznat također i pod pojmom 'smeće' (EPA)
Ocjena 'BB+' označava neinvesticijski (špekulativni) rejting, poznat također i pod pojmom 'smeće' (EPA)

Agencija Fitch Ratings smanjila je rejting Hrvatske za jedan stupanj, s ‘BBB-‘ na ‘BB+’, uz stabilne izglede, jer se pogoršala fiskalna situacija i jer će ove godine hrvatsko gospodarstvo ponovno zabilježiti pad. 

Od prethodne procjene u studenome 2012. godine, fiskalna se situacija pogoršala pa bi ove godine deficit države mogao porasti s 3,9 na 4,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi u izvješću Fitch.

Pritom bi državni dug do 2016. godine mogao dosegnuti 66 posto BDP-a.

Nastavak recesije

Uz to, navodi Fitch, i ove godine nastavit će se recesija, koja traje od 2009. godine, pa se očekuje pad gospodarstva za daljnjih 0,9 posto.

Ocjena ‘BB+’ označava neinvesticijski (špekulativni) rejting, poznat također i pod pojmom ‘smeće’.

Početkom godine kreditni rejting Hrvatske u neinvesticijski rejting smanjila je i agencija Moody's, a još sredinom prosinca 2012. godine i Standard & Poor's.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Bonitetna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Hrvatskoj na nivo smeća i upozorila ulagače na finansijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj znači značajan rizik. Isto to, sredinom decembra, učinila je i druga agencija Standard & Poor's. Tako Hrvatska sada ima najlošiji rejting od januara 1997. godine. Ministar finansija Slavko Linić složio se sa ocjenom agencije, […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO