Bitka protiv pljenidbi kuća u SAD-u

Prošlo je pet godina od kolapsa tržišta nekretnina u Americi, a banke i dalje plijene kuće širom zemlje. Obamina administracija obećala je da će zaustaviti plimni val pljenidbi i pomoći četiri miliona Amerikanaca da modificiraju svoje hipoteke i zadrže domove.

No, do sada je svega 1,3 miliona građana to uspjelo uraditi. Jedan mali grad u Californiji uzeo je stvari u svoje ruke.

David i Golijat – tako bi mogla da se nazove borba malog kalifornijskog grada Richmonda i velike banke Wells Fargo, javlja reporter Al Jazeere Rob Reynolds.

Nenaplative hipoteke

Richmond je grad sa 100.000 zaposlenih, a 12 posto nezaposlenih.

Samo prošle godine 900 kuća je zaplijenjeno, a više od polovine hipoteka je nenaplativo, jer je vrijednost kuća manja od iznosa uzetih kredita.

Gradonačelnica ovog gradića u kojem Wells Fargo plijeni kuću za kućom otišla je do San Franciska tražeći sastanak sa direktorom. No, dalje od ulaznih vrata nije stigla. Zato je smislila hrabar plan kako da zaustavi zapljenu, što je zabrinulo bankare.

„Nudimo bankama otkup nenaplativih hipoteka po realnoj tržišnoj cijeni. Želimo otkupiti te loše hipoteke i refinansirati ih, a sa vlasnicima naći način kako da ih reprogramiramo prema trenutnoj vrijednosti. A, ako ne uspijemo ostvariti saradnju sa  povjerenicima, postoji opcija da ih dobijemo eksproprijacijom“, ističe gradonačelnica Gayle Mclaughlin.

Eksproprijacija je dopuštena zakonom i omogućava lokalnim vladama da zapljene imovinu kako bi gradile puteve i aerodrome. Do danas se niko nije sjetio da ovo pravo iskoristi za zaustavljanje pljenidbe banaka.

„Kada su predstavnici grada Richmonda bankama predstavili plan da otkupom loših hipoteka zaustave pljenidbe, one su im zaprijetile sudovima“, javlja Reynolds.

„I povukli su neviđen neprijateljski potez. Tužili su grad“, kaže gradonačelnica Gayle Mclaughlin.

„Privukli ste njihovu pažnju?“, upitao je naš novinar.

„Mislim da – da“, odgovorila je gradonačelnica.

No, Federalni sud odbio je tužbu banaka uz obrazloženje da su tužile grad za nešto što se još nije ni dogodilo. Bankari i njihovi advokati nisu željeli pred naše kamere.

Juan Sandaval i njegova porodica kupili su kuću 2001. za 290.000 dolara, sa fleksibilnom ratom hipoteke. No, kad su došli problemi banke su ga nekoliko puta ohrabrivale da hipoteku refinansira. Na kraju, cijene nekretnina su pale, rata kredita mu je skočila.

‘Jedina nada’

„450 hiljada dolara dugujem banci, a kuća vrijedi 185 hiljada“, ističe Juan.

Sandaval se pomirio sa činjenicom da će izgubiti svoj dom, ali gradski program pomoći mogao bi da bude njegov spas: „Za mene je to jedina nada. Druge nema”, kaže on.

To je posljednja nada koju porodice u Richmondu imaju da će, ipak, imati nešto što bi mogli da zovu dom.

 Izvor: Al Jazeera