Verizon Vodafoneu platio 130 milijardi dolara

Ugovor bi trebao biti spreman na potpisivanje u prvom kvartalu slijedeće godine (EPA)

Američki Verizon Communications suglasio se u ponedjeljak platiti 130 milijardi dolara kako bi isplatio britanski Vodafone za njegovu američki kompaniju za bežičnu komunikaciju potpisujući tako treći po vrijednosti sporazum kojim okončava njihov 14-godišnji, često neskladan, brak.

Vodafone će prodati 45 posto udjela u Verizonu Wireless za 58,9 milijardi dolara u gotovini, 60,2 milijarde u dionicama Verizona i dodatnih 11 milijardi od manjih transakcija.

Ugovor bi trebao biti spreman na potpisivanje u prvom kvartalu slijedeće godine.

Poslovna strategija

Obje firme su u različitim razdobljima pokušavale kupiti jedna drugu.

Izlazak Vodafonea iz zajedničkog poduzeća zatvara jedno ekspanzionističko poglavlje te jedne od najpoznatijih britanskih kompanija koja je snažno rasla u posljednjih 20 godina putem niza vrlo agresivnih ugovora, raširivši se u više od 30 država u Evropi, Africi i Indiji.

„Tokom posljednjih 13 godina, Verizon Wireless je bio glavni pogon naše poslovne strategije, a kroz partnerstvo s Vodafoneom smo od Verizon Wirelessa napravili prvog pružatelja bežične usluge u SAD“, kazao je glavni direktor Verizona Lowell McAdams.

Trend objedinjavanja

Ukoliko regulatorna strana i dioničari prihvate sporazum, to neće puno značiti potrošačima, ali potvrđuje nastavak trenda objedinjavanja i kupnji kompanija na američkom tržištu bežičnih komunikacija.

Sporazum će biti treći po veličini na svijetu nakon Vodafoneovog preuzimanja njemačkog Mannesmanna 1999. za 203 milijarde i AOL-ove kupovine Time Warnera za 181 milijardu dolara slijedeće godine.

Izvor: Agencije