Sarrazin tvrdi da Evropi nije potreban euro

Thilo Sarazin: Bila je velika greška uvesti zajedničku valutu prije nego što se uspostavi savezna evropska država (AP)
Thilo Sarazin: Bila je velika greška uvesti zajedničku valutu prije nego što se uspostavi savezna evropska država (AP)

Nekadašnji član upravnog odbora Centralne banke Njemačke Thilo Sarrazin izjavio je na jednom skupu u Beču da je svijet pun gluposti i da je euro jedna od njih.

Sarrazin je pred skoro 650 učesnika skupa u bečkoj palati Hofburg u srijedu navečer istakao da Evropi nije potreban euro, naglasivši da podržava političku uniju ili labavi monetarni savez Evropske unije, prenosi Anadolija.

“Bila je velika greška uvesti zajedničku valutu prije nego što se uspostavi savezna evropska država”, kazao je Sarrazin.

Pogoršanje stanja

Tvrdi da euro nije donio veći stepen blagostanja i privredni rast, ali je u kriznim zemljama doprinio pogoršanju privrednog stanja.

On je kritizirao što su pojedine zemlje članice EU-a preuzele dugovanja drugih zemalja i što Evropska centralna banka podržava državne budžete otkupom državnih obveznica.

Nekadašnji član upravnog odbora Centralne banke Njemačke je prisutnima kazao da treba postojati mogućnost izlaska iz eurozone, “posebno za zemlje koje stvaraju probleme ostalima, kao što su Grčka, Portugal ili Španija”.

Izvor: Agencije


Povezane

Austrija će za Evropski mehanizam za stabilizaciju morati odvojiti 19,48 milijardi eura, od čega 2,23 milijardi eura u gotovini.

04 Jul 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO