Grci sve više prodaju privatnu imovinu

Grčka i dalje ostaje u skupini zemalja koje su najteže osjetile posljedice financijske krize u svijetu.

Vlada je uvela nove poreze kako bi povećala prihode, a među njima i porez na nekretnine zbog kojeg vlasnici sve više prodaju posjede što povlači optužbe da je sav teret državnog duga pao na leđa privatnih vlasnika.

Jedan od vlasnika privatnog zemljišta i nekretnina Yannis Kotzias prodaje svoj otok koji je bio u njegovoj obitelji punih 130 godina.

Yannisov djed je na Tragonisiju ili otoku ovnova, do kojeg je potrebno dva sata plovidbe od Atene, zarađivao za život od prodaje maslinovog ulja i pšenice.

Danas bi se Tragonisi mogao nazvati otokom divljih zečeva i cvrčaka, jer stanovnika više nema.

„Prodajemo otok jer od njega više nemamo koristi. Ljudi su ovdje u prolazu. Naši preci živjeli su od zemlje, no tko će sada brati masline“, pita Yannis Kotzias.

Pad cijena nekretnina

Turizam predstavlja jedino mali hotel izgrađen u blizini otoka, a Al Jazeerin John Psaropoulos javlja kako je pravo vrijeme za kupovinu posjeda u Grčkoj.

Prosječne cijene nekretnina pale su za 11 posto tokom prethodne godine, a u Ateni ta stopa iznosi čak 40 posto u posljednjih šest godina.

Vlada nudi boravišne dozvole uz investicije od najmanje 225.000 eura, ali vijesti su nepovoljnije ukoliko želite prodati zemljište.

Poput milijuna grčkih zemljoposjednika, i Yannis Kotzias se suočava s višim porezima od iduće godine, jer će tada grčka vlada prvi put početi s oporezivanjem zemljišta kako bi potaknula povrat državnog duga od 320 milijardi eura.

Mogućnost oporezivanja povlači do sada neviđenu rasprodaju posjeda te se očekuje da će kupci doći iz inozemstva.

Obitelji ostaju bez domova

Osim toga, dostupne će biti i tisuće stanova čiji vlasnici ne mogu plaćati rate kredita zbog čega će mnoge obitelji ostati bez krova nad glavom.

Iz udruge grčkih zemljoposjednika upozoravaju da ne žele biti jedini koji će nositi teret krize.

„Nadamo se da će uvođenje novih poreza iduće godine biti razumnije. U suprotnom, ovakva vrsta oporezivanja neće biti održiva. Društvo će eksplodirati jer je nemoguće trpjeti tolike namete na imovinu“, tvrdi Stratos Paradias, predsjednik udruge Hellenic Property Federation.

Vlada bi, umjesto toga, mogla pokušati prodati stotine milijardi eura vrijedno vlastito zemljište, no prodaja državne imovine šteti ponosu nacije.

Iz tog razloga novac će morati doći od investitora ili sve većeg broja Grka koji ne mogu plaćati porez kako bi sačuvali imovinu za svoju djecu.

Izvor: Al Jazeera