Pirejska luka na prodaju

Pozitivni pomaci naziru se i u epicentru evropske dužničke krize – Grčkoj. Jedan od njih je i masovna kineska investicija u luku Pirej kod Atine.

Plan kineskih investitora jeste da preuzmu kompletnu luku i tako učine Grčku glavnom raskrsnicom na trgovačkom putu između Kine i Evrope.

Ali, kako izvještava reporter Al Jazeere John Psaropoulos, grčka opozicija nije oduševljena ovim planom.

U luci Pirej nalaze se najveći lučki kranovi na svijetu i najveći kontejnerski brod za njih nije nikakav izazov.

Kineske ambicije

Taj masivni kapacitet odgovara ambicijama Kineske okeanske transportne kompanije (KOSKO), koja je smještena u Pirejskoj luci.

KOSKO ulaže 750 miliona dolara kako bi ona postao glavna luka Južne Evrope.

Transport robe preko Pirejske luke do Sjeverne Evrope uštedi sedam dana plovidbe, odnosno dva miliona dolara po putu i to je karta na koju igraju Kinezi. Počeli su sa izgradnjom još jednog pristaništa koji će uduplati kapacitete luke na sedam miliona kontejnera godišnje.

“Tokom posljednje tri godine, koliko borave u Grčkoj, KOSKO je u više navrata povećavao promet robe. Njihova investicija je rejting Pirejske luke podigla sa 77-og na top 40 u svijetu. KOSKO sada planira nove investicije”, javlja Psaropoulos.

Protivljenje opozicije

Vlada planira privatizirati cjelokupnu instituciju pirejske luke, koja obuhvata i najveće turističko pristanište u Evropi, jedan kontejnerski terminal i brodogradilište.

“Ono šta pokušavamo napraviti jeste da prodamo luku ne najvećem ponuđaču, nego onome ko planira najveće investicije, jer kroz ovu privatizaciju pokušavamo privuči strane investitore”, kaže ministar pomorske trgovine Miltiadis Varvitsiotis.

Ako bi ponuda KOSKO-a prošla, ljevičarska opozicija tvrdi kako bi se tako stvorio monopol Kineza. Oni su također protiv prodaje državne imovine kako bi se plaćali dugovi.

“Grčki privredni državni sektor je veoma mal i zato su u privatizaciju uključene luke, aerodromi i druge institucije koje su ključne za turizam i druge ekonomkse aktivnosti u Grčkoj”, kaže ministar za razvoj Yiorgos Stathakis.

KOSKO se već obavezao da će uložiti blizu pet milijardi dolara u narednih 35 godina. Milijarda više nije prevelik trošak Kinezima kako bi napravili najveću evropsku luku. Malo je vjerovatno da će Grci takvu ponudu odbiti.

Izvor: Al Jazeera