Mosonyi: MOL se ne odriče upravljanja INA-om

Naftna kompanija MOL neće se odreći upravljačke kontrole nad INA-om, kazao je Gyorgy Mosonyi, predsjednik nadzornog odbora MOL-a, uoči pregovora te mađarske kompanije s hrvatskom Vladom, koja želi veći utjecaj u INA-i.

U razgovoru za Reuters, Mosonyi je kazao da MOL može razmotriti neke promjene postojećeg dioničarskog ugovora o INA-i, kao što je pravo veta, i optimističan je po pitanju postizanja dogovora s hrvatskom Vladom, koji bi mogao postaviti novu strategiju za rast INA-e.

Dodao je kako očekuje da će pregovori, koji će početi iduće sedmice, biti zaključeni ove godine.

Hrvatska je 2003. godine MOL-u prodala 25 posto dionica INA-e, koji je kasnije svoj udjel povećao na 49,1 posto, preuzevši upravljačku kontrolu nad tom kompanijom.

Međutim, tenzije između MOL-a i Vlade, koja drži 44,84 posto udjela i želi veći utjecaj u upravljanju INA-om, traju već neko vrijeme, a Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u INA-u. MOL odgovara da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji INA-i nanosi gubitke.

‘Nema pregovora sa kupcima’

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prošle je godine na sudu proglašen krivim za primanje pet miliona eura mita od MOL-a 2008. godine kako bi toj kompaniji zauzvrat prepustio upravljačka prava u INA-i. I MOL i Sanader negirali su bilo kakvu zloupotrebu, a Sanader je podnio žalbu na presudu.

Mosonyi kaže da su to odvojene stvari i da ne bi trebale utjecati na razgovore.

“Ovo je poslovna rasprava u kojoj ove neutemeljene optužbe neće igrati nikakvu ulogu”, rekao je on.

Odbio je reći da li bi MOL mogao prodati svoj udio u INA-i, ako pregovori s Hrvatskom ne uspiju, no kazao je da MOL nije bio u pregovorima s nikakvim potencijalnim kupcima, pa ni s ruskim Rosneftom koji je, kako izvještavaju neki mediji, možda zainteresiran za INA-u.

Mosonyi odbacuje navode da je mađarska kompanija odgovorna za nedovoljno ulaganje u INA-u, kazavši da je MOL htio učiniti više, ali ga je sprječavala hrvatska Vlada.

‘Hrvatska se neće odreći INA-e’

MOL je dosad uložio tri milijarde eura u INA-u, a 2009. godine spasio je kompaniju od bankrota međukompanijskim kreditom, kazao je Mosonyi.

Dodao je kako MOL nije mogao započeti planiranu investiciju od oko 400 milijuna eura u Rafineriju nafte Rijeka zbog kašnjenja u dobijanju dozvole.

Mosonyi je potvrdio pisanje medija da je MOL bio spreman tužiti Hrvatsku i tražiti najmanje 264 miliona eura odštete zbog toga što Hrvatska nije preuzela plinsko poslovanje, koje INA-i nanosi gubitke, ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Pregovori između MOL-a i pregovaračkog tima Vlade, u kojemu su ministar ekonomije Ivan Vrdoljak i direktor Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, počet će 18. septembra.

Vrdoljak je ove sedmice kazao da država sigurno neće izići iz vlasničke strukture, jer je INA strateška kompanija.

“Nikad, dok sam ja ministar gospodarstva, INA neće biti podružnica MOL-a i to će biti prvi uvjet pregovora, nego zasebna kompanija u kojoj MOL i Republika Hrvatska mogu naći zajednički interes”, rekao je Vrdoljak.

Izvor: Agencije