Banke jačaju otpornost na krizu

Pet godina nakon kraha američke banke Lehman Brothers, čiji pad je imao globalni eho, postavlja se pitanje je li svjetski finansijski sistem danas stabilan.

Oči cijelog svijeta posljednjih godina uperene su ka evropskim bankama koje imaju potencijala da eventualnim padom prouzrokuju novu svjetsku krizu.

Svjetska ekonomija još se oporavlja od ekonomske krize, no jesu li banke danas sigurnije?

“Osiguranja i nove mjere zaštite, koje su postavile regulatorne agencije, pružaju veći nivo sigurnosti”, kaže Richard Hunter, analitičar iz kompanije Hargreaves Lansdown.

Bankarska unija

“Kapitalni omjeri su povećani, a investicioni rizici smanjeni i, naročito u Evropi, dosta toksične imovine je otpisano”, smatra Peter Schaffrik iz RBC Capital Markets.

“Postoje slabi sektori. Pojedinim evropskim bankama hitno je potrebna operacija”,  mišljenja je Mike Gallagher, analitičar iz kompanije Idea Global.

Nakon tri godine turbulencija na tržištima kapitala, tokom kojih je uslijedila serija finansijskih injekcija članicama eurozone, političari su počeli sa stvaranjem bankarske unije.

Evropska centralna banka (ECB) dobila je ovlasti da nadzire rad 6.000 banaka. Cilj je da se napravi model kojim bi se posrnule banke spasile ili ugasile, a da pritom najveću cijenu ne plaćaju štediše.

“Smatramo da je ovo najveći korak ka evropskoj integraciji još od uvođenja zajedničke valute”, kaže Joerg Asmussen iz ECB-a.

Nakon kraha Lehmana, kreditori su postali subjekti strožijih regulacija i sada moraju više kapitala ostavljati kao osiguranje.

Različite formule

Ali ne misle svi da je to dovoljno, jer različite regije regulišu rad banaka na različite načine.

“Formula koja uspijeva u francuskom bankarskom sistemu možda neće dobro proći u njemačkom bankarskom sistemu, ili italijanskom ili španskom. Imali smo priliku vidjeti različite nivoe posvećenosti bankama u različitim zemljama. Naprimjer, u Španiji se dogodila velika konsolidacija, 43 štedne banke svedene su na jednu, dok se u Njemačkoj ništa nije promijenilo i hiljade banaka i danas rade nesmetano”, kaže Oliver Burrows, analitičar Rabobanke.

Banke se polako oporavljaju i sada su dosta spremnije na eventualne krize.

Ali principi po kojima banke posluju i dalje su sistemski isti, tako da malo ko sumnja da se nova kriza neće dogoditi nekada u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera