Mediji: Interes stranih kompanija za KAP

Privredni sud Crne Gore proglasio je 8. jula stečaj u KAP-u, zbog duga od 386 miliona eura (Al Jazeera)

Tri kompanije iz Hrvatske, Njemačke i Indije, zainteresirane su za Kombinat aluminija Podgorica (KAP), a njihovi predstavici tokom ove sedmice obići će fabriku, objavile su današnje podgoričke Dnevne novine.

Što se tiče hrvatskih investitora, podgorički list spominje kompaniju TLM-TVP za proizvodnju valjanih proizvoda iz Šibenika, navodeći da je to “najozbiljniji potencijalni investitor u KAP”.

Pored ove tri kompanije, zainteresiranost za KAP ranije su iskazali turski Toscelik, njemačka HGL grupa i jedna kompanija iz Poljske.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 8. jula stečaj u KAP-u, zbog duga od 386 miliona eura, čime je nastavljena agonija te fabrike.

Uvođenjem stečaja, svi raniji ugovori se stavljaju van snage, prestale su i nadležnosti dostadašnje ruske uprave, a aluminij se može prodati na slobodnom tržištu.

Vlada Crne Gore se odlučila na opciju stečaja zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da plati dug za struju, koju je KAP mjesecima preuzimao od evropske interkonekcije.

Stečajni postupak

Pokretanje stečajnog postupka dovelo je, međutim, do aktiviranja državnih garancija za kredite KAP-a.

Ruska državna VTB banka i mađarska OTP banka aktivirale su garancije Vlade Crne Gore izdate za kredite koje su te dvije banke odobrile KAP-u u iznosu od 102 miliona eura.

Da bi Crna Gora mogla da vrati te dugove, Vlada je predložila rebalans državnog budžeta, što je izazvalo oštre kritike opozicije, ali i nesuglasice unutar same vladajuće koalicije, pa je rebalans povučen iz skupštinske procedure.

Vlada Crne Core već se zadužila 60 miliona eura kod Deutsche i Erste banke, u cilju obezbjeđenja sredstva za izmirenje obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP.

KAP je i prošle godine izazvao rebalans budžeta kada je na teret poreskih obveznika Crne Gore pao kredit kod Deutsche banke od 23,4 miliona eura, za koji je država dala garancije.

Posljedica stečaja je raskidanje radnog odnosa sa svim zaposlenim, ali je 1.200 radnika KAP-a istovremeno dobilo i ugovore o radu na određeno vrijeme od 30 dana.

Stečajna uprava KAP-a potpisala je ugovor sa Montenegrobonusom, na osnovu kojeg će ta državna kompanija preuzeti imovinu KAP-a i organiziranje proizvodnje u stečajnom postupku.

Izvor: Agencije