Turisti izbačeni, pa vraćeni u hotel u Senju

Zbog poreskog duga od 118.000 eura u jeku turističke sezone u Senju je zatvoren jedini hotel.

Porezna uprava još jutros nije imala milosti i iz hotela je, gotovo izbacila, 66 gostiju. Imali su četiri sata da spakuju svoje stvari i napuste sobe.

Situacija je postala apsurdna rano poslijepodne kada je Porezna uprava ipak otvorila hotel.

Otvaranje hotela podržao je hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, izrazivši zadovoljstvo da je Uprava prepoznala specifičnost ovog slučaja, uz izvinjenje turistima.

Zbunjenim turistima jutros je rečeno da moraju spakovati stvari i napustiti hotel u najkraćem mogućem roku, javila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

‘Udarac za turizam’

“Ja to ne mogu vjerovati, to je nevjerojatno, to se u normalnoj Europi da tako kažem ne bi smjelo dogoditi”, kazala je gošća caffe bara Jasmina Krajinović.

Lokalna Porezna uprava stavila je pečat na vrata zbog duga od 118.000 eura. Advokat vlasnika hotela kaže kako su se s Upravom pokušali nagoditi.

Predložili su uplatu polovine duga u zamjenu za nastavak rada, a ostatak po završetku sezone.

„Htjeli smo platiti, ali nisu imali razumijevanja”, rekao je advokat Velimir Došen.

Gradonačelnik Senja Darko Nikić rekao je da je ovakav potez “veliki udarac za senjski turizam i da je trebalo imati malo više mudrosti i pričekati s tim potezom bar do 1.9.”

Sve se dogodilo u sedmici prije velikog senjskog karnevala, koji godišnje posjeti i do 10.000 ljudi. Vlasnici za podmirenje cjelokupnog duga imaju osam dana.

Izvor: Al Jazeera