Srbija od UAE-a očekuje stotine miliona eura

Velimir Ilić kazao je da će biti realizovani profitabilni projekti, koji se sami isplaćuju (Zoran Žesti? / Tanjug)

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Global Capital Advisors Management iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su memorandum o saradnji, koji predviđa investiranje te kompanije u građevinarstvo.

Formiraće se zajednička kompanija za finansiranje i razvoj industrijskih i infrastrukturnih projekata.

Kompanija iz Emirata će uložiti 15 miliona eura, a obje strane kasnije će uložiti veća sredstva.

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su u februaru međudržavni ugovor o saradnji, čime je otvorena mogućnost realizacije konkretnih finansijskih projekata.  

Krupne investicije

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je premijer Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da očekuje značajna ulaganja.

“Mislim da je reč o projektima koji će, siguran sam, iznositi nekoliko stotina miliona, a možda čak više od milijardu eura. To je značajno zbog toga što je to nagoveštaj da može doći do ozbiljnih i krupnih investicija ovde u Srbiji”, rekao je Dačić.

Velimir Ilić, ministar građevine Srbije, kazao je: “Nećemo realizovati političke projekte, već one koji donose profit i sami se isplaćuju”.

Dodao je da su za to potrebne kvalitetne studije i projekti.

“Mi smo već radili na nekoliko projekata. Jedan od projekata je Kargo centar Lađevci, stanogradnja, turizam, autoput i niz drugih projekata koji su interesantni za Srbiju, projekti iz oblasti poljoprivrede. Sve to će biti obuhvaćeno kroz ovo zajedničko finansiranje projekata.”

Izvor: Al Jazeera i agencije