Ljuta rana američke ekonomije

Hipotekarni krediti i pucanje balona nekretnina ljuta su rana američke ekonomije. Predsjednik Barack Obama, kako bi spriječio ponavljanje scenarija iz 2008, traži hitne reforme na tim poljima. Ali, sa duboko podijeljenim Kongresom – to je lakše reći, nego sprovesti u djelo.

Vrijeme je da privatni kreditori preuzmu najveći rizik kad je riječ o hipotekarnim kreditima, a ne porezni obveznici, smatra Obama.

Kolapsom tržišta nekretnina 2008. godine kolabirala su dva državna hipotekarna kreditora Fannie Mae i Freddie Mac.

Spašavanje od bankrota

Država je u njih morala upumpati 187 milijardi dolara kako bi ih spasila od bankrota. To se više ne smije desiti, kaže američki predsjednik.

“Predugo je ovim kompanijama dopuštano da ostvaruju ogromne zarade kupujući hipoteke. To su radili jer su znali da će, ako i pogriješe u procjeni, porezni obveznici odriješiti kesu i platiti za to. Bilo je pogrešno kockati se s tim“, ističe Obama.

Osim što treba preuzeti rizik, Obama od privatnog sektora traži i obećanje da će građanima omogućiti pristup hipotekarnim kreditima na 30 godina po fiksnim kamatama. 

No, država se neće potpuno povući iz ovog posla.  Svojim programima nastavit će pomagati građanima pri kupovini kuća ili refinasiranju hipoteke.

“Pomogli smo milionima Amerikanaca sa prosječno 3.000 dolara godišnje za refinansiranje kredita po nižim kamatama i pomoći ćemo vlasnicima kuća da ostanu u svojim domovima“, rekao je Obama.

No, da li je to baš tako? Program pomoći za reprogram hipoteka o kojem Obama govori pomogao je svega 1,2 miliona Amerikanaca. Dvadeset šest posto ih je ipak je ostalo bez svog doma.

Također, od raspoloživih 7,6 milijardi dolara federalnog novca odobrenog u ove svrhe potrošeno je svega 2,7 milijardi.

Slab rasta cijena

Polovina vlasnika kuća u okrugu Prince George's je u velikim problemima jer duguje stotine hiljade dolara.

Ako neko želi prodati kuću kako bi vratio dugove, teško da će u tom uspjeti, jer o cijeni po kojoj su je kupili mogu samo sanjati.

Cijene nekretnina u SAD-u od 2008. pale su i za 60 posto. Tržište se oporavlja, ali cijene slabo rastu.

Izvor: Al Jazeera