Koridori Srbije raskinuli ugovor s Alpinom

Austrijski graditelji završili su u stečaju, pa su ugovori s njima i raskinuti (EPA)

Koridori Srbije poslali su obavijest austrijskoj kompaniji Alpine Bau Gmbh, angažirane na izgradnji dijela „Koridora 10“ kroz Srbiju, o raskidu sva četiri ugovora na dionicama Pirot Istok – Dimitrovgrad i obilaznici oko Dimitrovgrada.

Direktor Koridora Dmitar Ðurović sazvao je i konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio kako se tom obavijesti ugovori s Austrijancima smatraju raskinutim.

„Koridori danas otpočinju proceduru naplate bankarskih garancija za obavljanje posla u  vrednosti od 5,14 miliona evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra. Kompanija ima i zadržan depozit za otklanjanje nedostataka u garantnom roku u iznosu od 2,96 miliona evra“, nabrojao je Ðurović.

Ukupan dug Alpine prema kompanijama u Srbiji iznosi 420 milijuna dinara, što je oko 3,7 milijuna eura.

Koridori će u idućih 45 dana izvršiti sve neophodne radnje i pokrenuti natječaj za završetak izgradnje spomenutih dionica prema granici s Bugarskom, a sam proces će, kako je rekao direktor Ðurović, trajati između šest i devet mjeseci.

Procjenjuje se da bi se početkom iduće građevinske sezone mogao očekivati i početak radova, a sve kako bi polovicom 2016. godine ta dionica bila i završena.

Austrijanci završili u stečaju

Dao je i savjet po kojem bi se nekoliko jakih poduzeća u Srbiji trebalo udružiti kako bi mogli ispoštovati uvjete koje traže banke te bi tako ravnopravno mogle sudjelovati na natječaju.

„Novina je da će svako morati da obrazloži cenu koju je dao na tenderu, kako bi se sprečili ovakvi problemi“, dodao je Ðurović.

Od kompanije Alpine, Koridori Srbije su prije više od mjesec dana obavješteni o stečaju, no nisu mogli, ni smjeli „preko noći“ raskinuti ugovore jer su u pitanju komplicirani odnosi.

„Ispoštovali smo sve preduslove za raskid ugovora, konsultovali advokate, pribavili mišljenje nadzodnog organa, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj i kao rezultat svih procesa doneli smo ovu odluku“, objasnio je Ðurović.

Austrijska Alpine bila je angažirana na izgradnji dvije dionice Istočnog kraka na autocesti E80: Pirot Istok – Dimitrovgrad i Obilaznica Dimitrovgrad, ukupne duljine 23 kilometra, no poslove nisu završili.

Ukupna vrijednost ugovorenih poslova za obje dionice iznosi 59,3 milijuna eura, a za sve je izvedene radove do sada ukupno plaćeno 29,5 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije