Hrvatskoj odobreno 450 miliona eura ulaganja

U skladu sa pravilima EU-a, svi projekti odabrani za ulaganja trebaju se dovršiti do kraja 2016. (Reuters)

Evropska komisija (EK) je odobrila hrvatski plan ulaganja za korištenje sredstava kohezione politike Evropske unije (EU) u iznosu od 449,4 miliona eura koji su dodijeljeni Hrvatskoj po ulasku u Uniju, objavljeno je danas u Briselu.

Nacionalni strateški referentni okvir (NSRO), koji su pripremila hrvatska nadležna tijela, utvrđuje prioritete ulaganja za hrvatske regije, s ciljem ubrzanja privrednog rasta i stvaranja radnih mjesta poticanjem konkurentnosti cijele zemlje.

Strateški projekti s jasnim, unaprijed utvrđenim ciljevima koji se podudaraju s tim prioritetima moraju se brzo utvrditi kako bi se ovo vrijedno ulaganje najbolje iskoristilo prije isteka roka 2016. godine, objavila je EK.

Johannes Hahn, povjerenik za regionalnu politiku i Laszlo Andor, povjerenik za zapošljavanje, pozdravili su pravovremeno podnošenje plana ulaganja i njegovo odobravanje.

Sredstva tri fonda

“Ovo je ključan prvi korak za Hrvatsku na putu prema konkurentnosti. Sredstva kohezione politike moraju se ulagati gdje je najpotrebnije kako bi se ojačala lokalna privreda, povećalo učešće na tržištu rada i kapitalizirale prednosti zemlje, npr. u očuvanju i promociji prirodnih resursa za poticanje turističke industrije i poslovnu podršku za pomoć napretku malih i srednjih preduzeća”, saopćio je Hahn.

Ulaganja kohezionog fonda (149,8 miloina eura) namijenjena su rukovođenju otpadom i otpadnim vodama, kao i poboljšanju opskrbe vodom. Evropski fond za regionalni razvoj (228,4 miliona eura) uložit će u podršku poslovanja malih i srednjih poduzeća, istraživanje i inovacije, te željeznice i plovni puteve. Evropski socijalni fond (60 miliona eura) potaknut će stvaranje radnih mjesta i ulagati u projekte socijalnog uključivanja i obrazovanja.

“Evropski socijalni fond ima ključnu ulogu u postizanju veće konkurentnosti i uspješnosti Evrope, jer pomaže poticanju naše najveće vrijednosti – naših ljudi, a posebno mladih. Nadam se da će Hrvatska moći u potpunosti iskoristiti prednost novih mogućnosti koje Socijalni fond nudi u rješavanju izazova zapošljavanja te obrazovnog i socijalnog uključivanja koji su prisutni u cijeloj zemlji”, kazao je Andor.

Hrvatska se pridružuje trenutnom finansijskom razdoblju kohezione politike samo šest mjeseci prije njegovog kraja, što znači da se u skladu sa pravilima EU-a svi projekti odabrani za ulaganja trebaju dovršiti do kraja 2016.

Izvor: Agencije