Ekvador otvoren za eksploatatore nafte

U Ekvadoru, državi zaštitnici prirode, pokrenut je val prosvjeda poslije odluke predsjednika da naftnim kompanijama dozvoli početak istraživanja nafte u amazonskoj šumi, koja je dom najrazličitijih životinjskih i biljnih vrsta na planeti.

Predsjednik Rafael Correa kaže da mu nije preostalo ništa drugo, jer Internacionalni fond, koji je trebao dati podršku planu zaštite prirode, nije uplatio sredstva da Ekvador ne otvara bušotine.

Bogate zemlje jednostavno nisu podržale plan zaštite, pa predsjednik Correa nije imao drugog izbora, osim da državu kojoj je na čelu otvori za istraživanje nafte.

“S velikim žaljenjem, ali svjestan odgovornosti prema našim ljudima i povijesti, morao sam donijeti jednu od najtežih odluka od dolaska na ovo mjesto. Potpisao sam odluku o gašenju fonda Yasuni za zaštitu Amazona. Time je ovaj projekt i službeno završen”, priopćio je predsjednik Correa.

Neuspjela zaklada

Još prije šest godina pokrenuo je zakladu Yasuni, u pokušaju da prikupi donacije od bogatijih zemalja, a prikupljeni novac bi se iskoristio za to da Ekvador ne počne s eksploatacijom nafte na tom području.

Vlasti su se nadale kako će od međunarodne zajednice prikupiti blizu 3,6 milijardi dolara tijekom 12 godina, no ekvadorski predsjednik priznaje da taj iznos nije niti izbliza prikupljen.

Zaštitnici prirode su na ovu odluku reagirali ljutnjom, jer strahuju za biljne i životinjske vrste u regiji, ali i za brojna domorodačka plemena koja Amazonu smatraju domom.

Vjeruje se da to područje leži na blizu 800 milijuna barela nafte, za koju vlasti tvrdi da bi državi donijela 7,2 milijarde dolara prihoda.

Državni vrh procjenjuje kako bi se u ovom slučaju eksploatiralo samo 0,01 posto teritorija, a taj bi se novac koristio kao pomoć za najugroženije slojeve stanovništva.

Ipak, ljutnju zbog takvog plana neće biti lako otkloniti, jer ekološka vrijednost regije, tvrde protivnici eksploatacije nafte, daleko je veća od bilo čega što bi naftne kompanije ikada mogle ponuditi.

Izvor: Al Jazeera