NIS ulaže 90 miliona dolara u BiH

Direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je kako je region u fokusu kompanije (Srna)
Direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je kako je region u fokusu kompanije (Srna)

Naftna industrija Srbije (NIS) namjerava da do kraja godine u Bosni i Hercegovini ostvari investicije u visini od 90 miliona američkih dolara, rekao je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Sarajevu Kravčenko je rekao da su ciljevi kompanije razvoj maloprodajne mreže benzinskih pumpi i istraživanje nalazišta nafte i gasa u BiH.

Dodao je da je cio region u fokusu kompanije, te da u BiH očekuju uspjeh o ovom pitanju, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Vodeći ljudi NIS-a i sa Šarovićem

Delegacija NIS-a upoznala je i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirka Šarovića sa njihovim namjerama i pravcima djelovanja na tržištu BiH, prvenstveno o njihovoj zainteresovanosti za istraživanje nalazišta nafte i zemnog gasa i širenju mreže benzinskih pumpi i na području Federacije BiH.

Ministar Šarović je pozdravio namjere NIS-a i upoznao ih sa aktivnostima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u energetskom sektoru, posebno na preuzimanju EU direktiva kada je riječ o kvalitetu tečnih naftnih goriva i obavezama BiH vezano za obavezne naftne rezerve, saopšteno je nakon sastanka.

Lagumdžija je pozdravio dosadašnji angažman, kao i ciljeve NIS-a u BiH i osvrnuo na nedavnu posjetu Ruskoj Federaciji tokom koje se sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Naglasio je da je i ova posjeta predstavnika NIS-a još jedan u nizu rezultata sve intezivnije saradnje Ruske Federacije i BiH.

Razgovori i o Južnom toku

Sastanku je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan- Harčenko, koji je naglasio značaj i pozitivne efekte Lagumdžijine posjete Ruskoj Federaciji, istakavši da je načinjen značajan korak, prvenstveno na jačanju poslovne saradnje.

Tokom sastanka bilo je riječi i o gasovodu Južni tok i Bocan- Harčenko je prenio zahvalnost Lavrova za angažman Lagumdžije i bh. Ministarstva na planu podrške tom projektu.

Sagovornici su istakli da će potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o zaštiti investicija rezultirati novim ulaganjima ruskih kompanija u BiH.

Novosadski NIS je u vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, a na području BiH djeluju od 2011. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO