Etihad se sprema i za Hrvatsku i Slovačku

Kompanija iz UAE nedavno je kupila 49 posto dionica JAT Airwaysa (AP)

Nakon investiranja u nacionalnu kompaniju Air Serbia, Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je zainteresiran i za kupnju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, ali i za stvaranje novog avioprijevoznika u Slovačkoj.

Zagrebački mediji javljaju kako će hrvatska Vlada najkasnije do 15. listopada raspisati natječaj za prodaju dionica Croatia Airlinesa, a na prodaju će, navodno, ponuditi 49 posto dionica te kompanije.

Potencijalni kupci su jedna kineska kompanija, indonezijska nacionalna kompanija i novi JAT-ov partner Etihad, koji je nedavno kupio 49 posto dionica avioprevoznika iz Srbije.

U Indoneziju krajem mjeseca putuje hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji će se u Džakarti sastati s ministrima i čelnim ljudima nekoliko kompanija iz područja prometne infrastrukture.

Unatoč takvoj namjeri, ekonomski analitičari i sindikalisti u Hrvatskoj upozoravaju na “opasnost od prodaje preostalog nacionalnog blaga”.

Zainteresirani i za slovačko nebo

Istovremeno iz Slovačke stižu vijesti kako bi ta država mogla uskoro dobiti novog nacionalnog avioprijevoznika, uz potvrdu kako je za ulazak na to tržište ozbiljno zainteresirana kompanija Etihad Airways.

Oblik buduće suradnje još nije konačno dogovoren, ali Bratislava je za arapske aerolinije, kako pišu tamošnji mediji, “strateški grad, iz kojeg će im se otvoriti nebo u cijeloj Europskoj uniji”.

Za sada je sve samo u fazi neslužbenih pregovora, a jedna od mogućnosti predviđa i to da Etihad dobije bolje uvjete od konkurencije za izvaneuropske zemlje.

Konačni rezultat doznat će tek poslije službenih pregovora, koji će početi u listopadu, a sastavni dio pregovora će biti ne samo putnički nego i teretni promet.

Osim osnivanja zajedničke kompanije s JAT Airwaysom, te namjera za ulazak na hrvatsko i slovačko nebo, Etihad je nedavno pokušao ući i u Česke aerolinije, ali se povukao, pa je u tu kompaniju investirala Korea Air.

Izvor: Agencije


Povezane

Etihad će kupiti 49 posto Jata, a Srbija će sa 51 posto udjela ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika koji će promijeniti ime u Air Serbia.

Published On 01 Aug 2013

Etihad i Boeing potvrdili su da ukupna vrijednost ugovora iznosi 2,8 milijardi dolara po zvaničnom cjenovniku, ali će avioni biti isporučni po nižoj cijeni, pošto se radi o većoj porudžbini.

Published On 12 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO