Investitori zaobilaze Zapadni Balkan

Uvjerljivo vodeća zemlja regije je Hrvatska (Al Jazeera)
Uvjerljivo vodeća zemlja regije je Hrvatska (Al Jazeera)

Ako je suditi prema godišnjem izvještaju Agencije za trgovinu i razvoj Ujedinjenih naroda, odnosno godišnjaku World Investment Report za 2013. godinu, strane investicije baš i ne stižu previše do Zapadnog Balkana.

Uvjerljivo vodeća zemlja regije je Hrvatska u koju se slilo 1,2 milijarde dolara, a slijede ih Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, u kojima izravne strane investicije nisu prešle prag od milijardu dolara.

U Albaniju je investirano 957 milijuna dolara, BiH 633 milijuna, a u Crnu Goru 609 milijuna.

Srbiji najgori rang u 12 godina

Iako je ove godine ostvarila 352 milijuna dolara stranih investicija, Srbija ima najgori rang u posljednjih 12 godina i nalazi se na 127. mjestu investicijske rang-liste.

Kosovo je, s 298 milijuna dolara, tek malo ispod nje – na 134. mjestu, no lošije rangirane i od Srbije, i od Kosova su Slovenija (145 milijuna dolara) i Makedonija (135 milijuna dolara), koje su pozicioniran jedna za drugom – na 152. i 153. mjestu.

Usporedbe radi, Mađarska se s 13,5 milijardi dolara stranih investicija nalazi na 21. mjestu rang-liste, doduše s 10 puta većim prilivom investicija od najbolje rangirane zemlje u regiji, Hrvatske.

Među regijama najveći pad priliva investicija imali su Europska unija, koja je zabilježila 41,5 posto sredstava manje, te jugoistočna Europa u koju je došlo 41,2 posto manje investicija, a što je logična posljedica ekonomske krize.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO