Više turista i posla tokom SFF-a

Devetnaesti Sarajevo Film Festival počeo je sinoć na crvenom tepihu, u srcu Sarajeva. Sljedećih sedam dana, uz mnogo dobrih filmova, dovodi svjetski renomirane filmaše, ali i  turiste iz cijelog svijeta.

Gradu će donijeti i mnogo više – ali će, kao i prethodnih godina, računica biti maglovita.

Taksisti, hotelijeri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, jer, kako kažu, posla ima više, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

U hotelima više nema mjesta, a i u hostelima je slična priča. Alex i Alicia stigli su jutros iz Londona i imali su sreće da zauzmu neke od posljednjih kreveta u jednom hostelu u centru.

“Svi hosteli koje smo obišli bili su krcati. Obišli smo ih podosta prije nego što smo pronašli ovaj”, kaže Alex.

Radnica u hostelu Hana Pustahija kaže da se turisti javljaju svaki dan.

“Meni je zaista žao što moramo odbiti toliku količinu ljudi koji nam dolaze, ali nađemo svima mjesto.”

Problem ilegalnih taksista

Mjesta još ima u privatnom smeštaju. Sarajlije uspijevaju da zarade i mjesečnu stanarinu za samo nekoliko festivalskih dana, ali niko od onih koji izdaju stanove nije htio pred kamere.

Za iskusnog sarajevskog taksistu Zijada Kurtića ova festivalska godina najbolja je do sada. To vidi već poslije prve večeri.

„Imali smo bruku vožnji, možda nekih 50 vožnji. Kad uporedite sa redovnim danom kad nije festival? To je razlika velika – više zarade, više svega, dupla zarada”, kaže Kurtić.

Koliko tačno zarade tokom Festivala, kaže, poslovna je tajna. Međutim, blizu 15.000 eura dnevne zarade oduzmu im ilegalni taksisti, kaže Kurtić.

“Očekuje se da će tokom osam festivalskih dana ovim ulicama šetati blizu 100.000 turista. To su, međutim, samo očekivanja, jer objedinjenih i preciznih podataka o tome koliko turista posjeti Sarajevo tokom Festivala nema. Nema ih čak ni Turistička zajednica. Razlog – siva ekonomija”, javlja Krstin.

Govoreći o koristi za grad, direktor Festivala uporedio je Sarajevo sa San Sebastianom i Berlinom, gdje za jedan uložen euro festival gradu vraća 17.
Međutim, računicu od skoro pola miliona eura koju bi tom proračunu Sarajevo dobilo nemoguće je napraviti, opet zbog sive ekonomije.
Ipak, Sarajevo od festivala dobija više nego što mu pruža, kaže gradonačelnik.

Filmaši iz cijelog svijeta

“Vi vidite u gradu, grad je pun turista. Sarajevo Film Festival je doveo te turiste, doveo je filmske radnike i glumce iz cijelog svijeta ovdje. I to će trajati 10 dana i Sarajevo će biti centar svijeta sve ove dane i to je jako važno”, kaže gradonačelnik Ivo Komšić.

Najveća korist se, ipak, ne može izraziti novcem.

“Ja kad sam bio klinac Fest je bio i sjećam se s koliko sam radosti čekao Fest da dođe, da gledam tih 10-15 filmova koji su se puštali… Ja se nadam da SFF nekim klincima danas znači barem nešto slično”, kaže reditelj Danis Tanović.

Na početku SFF-a, čini se, svi su zadovoljni. Sada ostaje da takav utisak iz Sarajeva ponesu i turisti.

Izvor: Al Jazeera