Saab obnavlja proizvodnju u septembru

Švedska kompanija bi proizvodnju trebala obnoviti tako što bi izrađivala sofisticiranu verziju posljednje generacije modela 9-3 (EPA)

Novi vlasnik švedskog proizvođača automobila Saab, konzorcij National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), obnovit će proizvodnju ove kompanije u septembru ove godine.

Iako je ranije najavljeno da će kompanija izrađivati vozila na električni pogon, Saab bi mogao nastaviti proizvodnju posljednje generacije modela 9-3.

Kako piše švedski Aftonbladet, NEVS je pozvao uposlenike u fabrici Saaba u Trolhatanu da se vrate na svoja radna mjesta, kako bi pripremili opremu za nastavak proizvodnje.

Švedska kompanija bi proizvodnju trebala obnoviti tako što bi izrađivala sofisticiranu verziju posljednje generacije modela 9-3 sa konvencionalnim motorom, odnosno četverocilindričnim turbo-punjenim benzincem.

Također, ako se ima u vidu činjenica da je i dizajn ovog automobila star desetak godina, očekuju se i određene stilske promjene na vanjštini i u enterijeru vozila.

Popunjavanje praznine

Prema navodima švedskih medija, ponovno pokretanje Saaba 9-3 trebalo bi popuniti prazninu u proizvodnom programu do lansiranja električne verzije Saaba.

U početku bi se proizvodio samo sedan model 9-3, a ako se stvari budu povoljno odvijale, uslijedili bi i karavan i kabriolet. Švedski mediji procjenjuju da bi se električna verzija Saaba trebala pojaviti tokom 2014. godine.

Međutim, stručnjaci tvrde da je potrebno ponovo uspostaviti prekinut lanac proizvodnje i snabdijevanja sa dobavljačima koji izrađuju komponente za automobil, obnoviti prodajnu mrežu, i što je najvažnije, povratiti ugled ovog nekada vrlo popularnog svjetskog brenda.

Izvor: Agencije


Povezane

Spyker Cars tvrdi da je GM izazvao bankrot Saaba miješanjem u pregovore o potencijalnoj prodaji posustale firme.

Published On 06 Aug 2012

Prinudni upravnici bankrotirale kompanije su kazali kako postoji nada da će biti postignut dogovor koji će omogućiti nastavak nekih aktivnosti “Saaba”.

Published On 31 Dec 2011
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO