Poziv na prijavu sumnjivih oglasa za kredite

Uslužnici i posrednici pri pružanju takvih usluga moraju imati odobrenje (Reuters)

Slijedom medijskih napisa o tzv. kreditnim uredima koji posluju bez odobrenja za rad i prevarenim građanima, hrvatsko Ministarstvo financija pozvalo je građane da prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova, a na svaku prijavu nadzorne službe toga Ministarstva promptno će reagirati.

U svom saopćenju, Ministarstvo obavještava da od 19. oktobra 2012. godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, svi uslužnici potrošačkog kreditiranja, kao i posrednici pri pružanju takvih usluga moraju posjedovati odobrenje za rad izdano od Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke ili Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Brisanje iz registra

Odmah po stupanju na snagu toga Zakona, izvršena je kontrola eventualnog nastavka djelovanja tzv. kreditnih ureda i drugih trgovačkih društava koja su djelovala bez odobrenja, prenosi Hina.

Inspekcijskim nadzorom nad 100 takvih društava utvrđeno je da su zatvorena/prestala s poslovanjem, te je od Trgovačkog suda zatraženo njihovo brisanje iz Sudskog registra.

„Građane i dalje pozivamo da se prije sklapanja ugovora o kreditu dobro informiraju posjeduje li navedena institucija odobrenje za rad, te da Ministarstvu financija prijave sve sumnjive pojave poput zalijepljenih oglasa za brzo odobravanje kredita i zajmova i sl. Na svaku prijavu, nadzorne službe Ministarstva financija promptno će reagirati“, navode iz Ministarstva.

Izvor: Agencije


Povezane

Hipotekarni krediti i pucanje balona nekretnina ljuta su rana američke ekonomije. Predsjednik Barack Obama, kako bi spriječio ponavljanje scenarija iz 2008., traži hitne reforme na tim poljima.

Published On 07 Aug 2013

Prema prijedlogu hrvatske Vlade, Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisuje se korektniji odnos banaka prema klijentima i ograničavanje naknada.

Published On 18 Jul 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO