Moskvi treba milion radnika svih profila

Koliko imigrant zna ruski jezik morat će pokazati na posebnom testu (EPA)

Aktuelni gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je glavnom gradu Rusije potrebno milion radnika svih profila i stručnih sprema.

Također je dodao da je vrlo važno i odakle dolaze budući strani radnici koji pokažu interes da rade u njegovom gradu.

„Moskva mora primiti oko milion imigranata koji bi se ovdje zaposlili, ali je vrlo značajno da se utvrdi i kojih imigranata“, kazao je Sobjanin.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se prvo zaposle građani Rusije iz unutrašnjosti države, a potom Ukrajinci i Bjelorusi.

Istakao je da su državljani te dvije države u prednosti jer poznaju ruski jezik, dok dobro znaju i sve slavenske običaje i kulturu. S druge strane, između Rusije i Srbije potpisan je međuvladin sporazum o organiziranom prijemu radnika.

Brojni radnici iz Srbije

Prema službenim podacima ruskih vlasti, širom najveće države svijeta već radi, i to sa dozvolama, više od 80.000 državljana Srbije.

Ako se tome dodaju članovi njihovih porodica, kao i sezonski radnici, ta cifra prelazi 200.000. Samo u Sočiju trenutno ima oko 15.000 srbijanskih građevinaca, kao i stručnjaka svih profila, od inženjera do ljekara.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije predložilo je da strani radnici koji žele raditi u toj državi moraju znati najmanje 850 ruskih riječi, a oni koji hoće da dobiju rusko državljanstvo, moraju biti „napredniji“ i poznavati bar 1.300 riječi ruskog jezika.

Poređenja radi, trogodišnje dijete ima fond od 800 do 1.000 riječi, a učenik trećeg razreda oko 3.000.

Stručnjaci iz Centra ruskog jezika tvrde da je 850 riječi dovoljno da pridošlica može komunicirati sa domaćinima.

Testovi znanja

Jelena Antončuk, iz Centra ruskog jezika, smatra da je 400 osnovnih riječi dovoljno da bi neki stranac bio u stanju kazati osnovne stvari, ali stranim radnicima treba bar poznavanje još toliko drugih riječi, da bi mogli bolje komunicirati sa poslodavcima.

Domaćinima u Rusiji je vrlo važno da se gastarbajteri što prije i što više socijalizuju i prihvate pravila života u državi u kojoj su došli.

Koliko imigrant zna ruski jezik morat će pokazati na posebnom testu, a Ministarstvo obrazovanja će formirati specijalne komisije. Ko položi navedeni ispit, dobit će certifikat, a ko padne, šansu da ponovno izađe na ispit.

Svaki stranac će morati pokazati da zna čitati i razumijeti tekst.

Većina stranih radnika koji posljednjih godina stižu u Rusiju su, uglavnom, porijeklom iz bivših sovjetskih republika, pa oni koji su učili ruski u školi dok je postojao SSSR nemaju nikakvih problema.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO