Evropske ekonomije izašle iz recesije

Rastom u zadnjem tromjesečju eurozona je i službeno izašla iz najdulje recesije u svojoj povijesti (EPA)

Ekonomije eurozone i Evropske unije izašle su iz recesije u drugom tromjesečju, predvođene najvećim – njemačkom i francuskom, pokazale su danas objavljene prve procjene evropskog statističkog ureda (Eurostat).

U periodu od aprila do juna, privredne aktivnosti u eurozoni i u Evropskoj uniji porasle su za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat.

To je nešto veći rast nego što su ekonomisti očekivali, prenosi Hina, pozivajući se na predviđanja ekonomista u istraživanju koje je ranije proveo Reuters.

Također, ovime je eurozona i službeno izašla iz najdulje recesije u svojoj povijesti, koja je počela krajem 2011. godine.

Njemačka i Francuska prednjače

Vodeće ekonomije – njemačka i francuska – oporavile su se u drugom tromjesečju, uz rast aktivnosti u Njemačkoj na 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te za 0,5 posto u Francuskoj.

Među najvećim ekonomijama, Italija je i dalje u recesiji, iako je pad aktivnosti usporio na 0,2 posto, sa 0,6 posto, koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca. Pad aktivnosti usporio je i u Španiji, na 0,1 posto, a sa 0,5 posto u prethodnom tromjesečju.

U Britaniji rast je ubrzao na 0,6 posto, sa 0,3 posto, koliko je iznosio u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Što se tiče baltičkih zemalja, najviše je porastao bruto društveni proizvod (BDP) Litve, za 0,6 posto, iako osjetno sporije nego u prethodnom tromjesečju kada su aktivnosti porasle 1,3 posto. Isti trend zabilježen je i u Latviji, gdje je rast usporio na 0,5 posto, sa 1,2 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca.

U Poljskoj je rast ubrzao na 0,4 posto, sa 0,2 posto u prethodna tri mjeseca, dok je ekonomija Rumunije rasla ujednačenim tempom, od 0,3 posto.

Mađarska ekonomija je, međutim, usporila, ali uz rast aktivnosti za 0,1 posto, u odnosu na 0,6 posto koliko su aktivnosti porasle u prethodna tri mjeseca.

Rizici još uvijek prisutni

Bugarska je jedina zemlja u skupini novih članica EU-a koja bilježi pad aktivnosti, za blagih 0,1 posto. Ona je u prethodnom  tromjesečju zabilježila rast od 0,1 posto.

Podaci za Sloveniju nisu raspoloživi, kao ni za Irsku, Grčku, Hrvatsku, Luksemburg i Maltu.

Na godišnjem nivou, ekonomija eurozone smanjila se u drugom tromjesečju za 0,7 posto, dok je Evropska unija zabilježila pad aktivnosti za 0,2 posto.

“Eurozona je spremna za postepeni ekonomski oporavak, potpomognut oštrim usporavanjem tempa štednje, ubrzanjem rasta globalne potražnje te smanjenjem neizvjesnosti i finansijskog stresa”, izjavio je Nick Kounis, šef istraživačkog odjela u ABN AMRO-u. Ipak, dodao je da i dalje vidi mnoge rizike po ekonomski rast u Evropi.

Analitičari ističu da zdrave stope ekonomskog rasta u eurozoni ne treba očekivati prije 2015. godine. Naime, sve do te godine ekonomisti ne očekuju stope rasta iznad 0,4 posto, prenosi Hina.

Izvor: Agencije