Kuća budućnosti – evolucija tehnologije

U Britaniji postoji kuća koja ima sve urbanističke dozvole, ali i više od toga. Na nju su potrošeni avioni kako bi dobila epitet kuće budućnosti. U nju je instalirana najnovija tehnologija, zajedno sa tajnim zidom i podom koji se rotiraju. Novinar Al Jazeera Phil Lavelle je bio u njenom obilasku.

U takvoj kući definitivno živi neko s mnogo novca. Opremljena je sa panelima, projektorima i plazma ekranima dokle doseže pogled.

Žice povezuju više od milion dolara vrijedne uređaje. A sve to kontrolira tablet računar. Čak i narudžbe aparatu za kafu stižu sa iPada, koji tačno pamti kakvu kafu volite.

I dok hi-tech domovi postaju sve popularniji među onima s mnogo keša, ova kuća u Londonu je primjer koliko jedna kuća, zapravo, može biti inteligentna.

“Čak i štednjak ima sopstvenu inteligenciju. Gdje god stavili posuđe, toplota ih prati. Do prije nekoliko momenata ploča je bila dovoljno vrela da prokuha vodu, a sada je dovoljno hladna da bi se moglo dodirnuti. Ovo je sjajna tehnologija za razmetanje, ali isto tako je vrsta tehnologije koju obično domaćinstvo nikada ne bi moglo da priušti. Ovo možete naći samo u kućama  bogatih”, izvijestio je Lavelle.

Promjena na klik

Ne dopada vam se dekor? Tapete s magnetom mogu promijeniti čitav izgled u sekundi. A ako vam se i dalje ne dopada, pomjerite zid. I to možete uraditi jednim klikom.

Gary Lewis iz Cornflake Technologyja je rekao: “Stvar je u tome da imate tehnologiju koja će vam omogućiti da sakrijete stvari kada ih ne koristite. Čak i bez tableta, postoje prekidači na zidovima, dakle uvijek imamo i druge opcije”.

Naravno, naprave poput ovih su rezervirane za one s mnogo novca, a njihov broj u Londonu konstantno raste.

Zapravo, prosječna cijena kuće u centru grada je sada prešla milion funti. Odnosno 1,5 miliona dolara.

Većina njih, 55 posto, sada odlaze u ruke bogatih kupaca iz inozemstva. Većinom su Rusi, pa investitori s Bliskog Istoka, koji posjeduju više domova i mogu ih opremiti kako god žele.

“Oni očekuju najbolje od najboljeg. Bilo da je to lift za automobil ili ljude, kućno kino poput pravog, to je ono što naši klijenti zahtijevaju”, kazao je James Wardle, agent za nekretnine kompanije Hamptons International.

Za mnoge, to je vrsta života koji postoji samo u filmovima.

Za londonsku elitu, hi-tech domovi su budućnost, pod pretpostavkom da ne dođe do nestanka struje.

Izvor: Al Jazeera