Ikea se snabdjeva strujom od vjetroelektrana

Ikea je prošle godine predstavila plan koji predviđa da za sedam godina pređe isključivo na ekološki čiste izvore energije (Reuters)

Poznati svjetski proizvođač namještaja Ikea stekao je četiri vjetroelektrane na severozapadu Irske u okrugu Leitrim, javila je irska nacionalna radiotelevizija RTE.

Snaga vjetroparka, koji će početi sa radom sljedeće godine, iznosi 25 gigavat-sati.

To će biti dovoljno da u potpunosti zadovolji potrebe za električnom energijom dvije Ikeine prodavnice – u Dublinu i Belfastu.

Predstavnica kompanije Joanna Yarrow je rekla da će korištenje energije vjetra utjecati ne samo na smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu, nego će i značajno smanjiti troškove kompanije, prenio je Itar-Tass.

Ekološki čisti izvori

Prelazak na obnovljive izvore energije omogućit će kompaniji da do 2020. godine postane u potpunosti nezavisna u pogledu energije, rekla je Yarrow.

Ikea je prošle godine predstavila plan koji predviđa da za sedam godina pređe isključivo na ekološki čiste izvore energije.

Koncern planira da uloži 1,5 milijardi eura u izgradnju vjetro i solarnih elektrana u cijelom svijetu.

Sada Ikea ima više od stotinu vjetroparkova u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Danskoj i Švedskoj.

Izvor: Agencije
 


Povezane

UNHCR objavio da su kućice švedskog proizvođača, čiji je rok trajanja tri godine, već poslane u izbjegličke kampove u Etiopiji i Libanu.

Published On 28 Jun 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO