Grčka na zahtjev kreditora prodala lutriju

OPAP je jedna od najvećih lutrijskih firmi u Evropi sa akcijama na berzi i obrtom od oko četiri milijarde eura (EPA)

Grčka je završila prodaju 33 posto udjela u državnoj monopolskoj kompaniji za organizovanje lutrije i opklada na sportske rezultate, OPAP, za 652 miliona eura.

Novi vlasnik firme je češko-grčki konzorcijum Emma Delta, saopštio je Državni fond za privatizaciju Grčke, a prenosi Itar-tas.

Prodaja trećine OPAP-a je prva privatizacija koju su od Grčke tražili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond u okviru sporazuma o finansijskoj pomoći.

Atina je prodaju objavila još u maju, ali je ona zastala zbog sporova o naknadama koje je OPAP trebalo da plati svojim partnerima za tehnološke i usluge štampanja.

OPAP je jedna od najvećih lutrijskih firmi u Evropi sa akcijama na berzi i obrtom od oko četiri milijarde eura.

Bez dugova

Firma ima monopol na sportska klađenja do 2020. godine, a na lutriju do 2030. Takođe posjeduje ekskluzivna prava na korištenje videolutrijskih terminala VLT.

OPAP nema nikakvih dugova i najprofitabilnija je firma u Grčkoj.

Grupu Emma Delta vodi češki investitor Jiri Šmejc zajedno sa grčkim preduzetnikom, Giorgosom Melissanidisem.

Ostali partneri su grči preduzetnik Christos Copelouzos, ruska investiciona grupa ICT grupa i češki fond KKCG.

Izvor: Agencije


Povezane

Planirano otpuštanje i premještanje oko 25.000 radnika javnog sektora, a sindikati su Zakon o reformama nazvali ‘nadgrobnim spomenikom’ za radnike.

Published On 18 Jul 2013

Grčki sindikati Javne uprave opet su na ulicama Atine. Okupljeni pred parlamentom iskazuju nezadovoljstvo planiranim reformama o kojima će se danas glasati. Mjere koje su na dnevnom redu ranije su dobile zeleno svijetlo Evropske unije i MMF-a. Njihovo provođenje znači nastavak međunarodne pomoći ali i gubitke hiljada radnih mjesta.

Published On 17 Jul 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO