Deficit budžeta SAD-a u julu uvećan 40 posto

Tokom deset mjeseci tekuće finansijske godine, SAD su uspjele da smanje budžetski deficit na 607,4 milijarde dolara (AFP)

Deficit američkog federalnog budžeta uvećan je u julu 40 posto, u poređenju sa istim mjesecom minule godine, na 97,6 milijardi dolara, objavilo je u Washingtonu Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom deset mjeseci tekuće finansijske godine, koja se završava 30. septembra, SAD su, međutim, uspjele da smanje budžetski deficit na 607,4 milijarde dolara, prema 973,8 milijardi u istom periodu prethodne finansijske godine, prenosi Tanjug.

Analiza američkog ministarstva finansija pokazuje da su se budžetski prihodi u julu uvećali za 8,4 posto, na oko 200 milijardi dolara, dok su, istovremeno, rashodi porasli 17 procenata, na 297,6 milijardi dolara.

Porast prihoda

Od početka ove finansijske godine prihodi američkog budžeta su porasli 14 procenata, a rashodi opali za tri posto, kao rezultat mjera preduzetih početkom 2013, kada je administracija predsjednik SAD, Baracka Obame, usvojila razne mjere štednje, prenosi agencija Bloomberg.

Budžetska uprava američkog Kongresa ranije je snizila procjenu deficita budžeta SAD-a u ovoj finansijskoj godini za 200 milijardi dolara, na 642 milijarde dolara, ili četiri posto vrijednosti procijenjenog bruto domaćeg proizvoda.

Ukoliko se ta prognoza ostvari, manjak u američkom budžetu će biti najniži od 2008. godine, kada je izbila globalna finansijska kriza.

SAD su, inače, posljednji put imale budžetski suficit 2001. godine, a osam godina kasnije je ostvaren neslavan rekord, jer je tada zabilježen manjak u budžetu od 1.410 milijardi dolara, dok je lani taj deficit bio manji za oko 400 milijardi dolara.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Američka ekonomija će se početi oporavljati 2014. godine i brže puniti saveznu blagajnu, saopćio je Kongresni ured za budžet.

Published On 06 Feb 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO