Apple dobio slučaj oko patenata u SAD-u

Presuda se odnosi na takozvani Steve Jobs patent (Reuters)
Presuda se odnosi na takozvani Steve Jobs patent (Reuters)

Američki tehnološki gigant Apple dobio je ključni spor oko patenata protiv rivalskog Samsunga pred Američkom međunarodnom trgovinskom komisijom (US ITC).

US ITC ponovio je presudu iz 2011. u kojoj se navodi da je Samsung ugrozio patente Applea u proizvodnji mobilnih telefona, tableta i media plejera, prenosi Tanjug.

Komisija je uvela zabranu prodaje Samsungovih uređaja na koje se odnosi presuda u SAD. Zabrana, međutim, neće stupiti na snagu dok predsjednik SAD Barack Obama ne razmotri odluku, za šta ima rok od 60 dana, iako analitičari smatraju da predsjednik neće osporiti odluku komisije.

Globalni rat

“Razočarani smo što je ITC naložio zabranu zasnovanu na dva Appleova patenta. Industrija pametnih telefona ne treba da se fokusira na globalni rat u sudovima, već na pravednu konkurenciju na tržištu”, navode iz Samsunga.

US ITC ponovio je presudu iz 2011. u kojoj se navodi da je Samsung ugrozio patente Applea u proizvodnji mobilnih telefona, tableta i media plejera.

Patenti na koje se odnosi presuda su takozvani Steve Jobs patent koji se tiče tehnologije ekrana osjetljivih na dodir i patent povezan sa audio ulazom na uređajima. Apple je tužio Samsung za povredu još četiri patenta, što je ITC odbacio.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO