Latvija 2014. godine ulazi u eurozonu

Latvijski premijer Valdis Dombrovskis pozdravio je tu odluku, ističući da je ona dobra i za njegovu zemlju i za eurozonu (AFP)

Vijeće Evropske unije (EU) u utorak je i formalno potvrdilo ulazak Latvije u eurozonu od 1. januara 2014. godine i ta baltička zemlja postat će 18. članica koja dijeli zajedniču valutu.

“Vijeće je donijelo odluku kojom se dopušta Latviji uvođenje eura od 1. januara 2014. godine”, kaže se u zaključcima Vijeća za ekonomiju i finansije (ECOFIN).

U donošenju odluke sudjelovao je i hrvatski ministar finansija Slavko Linić, koji prvi put sudjeluje na sastanku kao punopravni član ECOFIN-a.

Latvijski premijer Valdis Dombrovskis pozdravio je tu odluku, ističući da je ona dobra i za njegovu zemlju i za eurozonu.

Četiri maastrichtska mjerila

“Pridružujemo se 1. januara 2014. godine. To je dobra vijest za Latviju i dobra vijest za eurozonu”, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare u Briselu.

Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti četiri maastrichtska mjerila: stabilnost cijena, odnosno nisku inflaciju, zdrave javne finansije, stabilni valutni tečaj i nizak nivo kamatnih stopa.

Eurozona sada ima 17 članica, u kojima živi skoro 330 miliona stanovnika.

Latvija je šesta od novih zemalja članica koje ulaze u eurozonu, nakon Slovenije, Kipra, Malte, Slovačke i Estonije.

Izvor: Agencije


Povezane

Euro će značiti više radnih mjesta, više novca u budžetu, Latvija će sjediti za stolom s ostalim liderima eurozone i s njima rješavati trenutne probleme.

Published On 25 Aug 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO