Značajan pad njemačkog izvoza

Na godišnjem nivou njemački izvoz se u maju smanjio 4,8 posto (AP)

Njemački izvoz zabilježio je u maju najveći pad na mjesečnom nivou od kraja 2009. godine, dok je uvoz poskočio, signalizirajući snažnu ličnu potrošnju, pokazao je izvještaj državnog statističkog ureda.

Sezonski i kalendarski prilagođeni izvoz smanjio se u maju 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su podaci Destatisa.

Izvoz je tradicionalni oslonac najveće evropske ekonomije, ali sada trpi posljedice krize u eurozoni, ali i posustajanja kineske ekonomije.

Na godišnjem nivou njemački izvoz se u maju smanjio 4,8 posto.

Pritom je izvoz u eurozonu u maju potonuo 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ohrabruje rast uvoza

Njemačka je isporučila manje dobara i usluga i u vanevropske zemlje, uz pad vrijednosti izvoza za 1,6 posto.

Vlada u Berlinu očekuje da će izvoz ove godine biti uteg za bruto društveni proizvod (BDP), pa glavni poticaj za ekonomski rast očekuje od lične potrošnje, poduprte višim platama, snažnim tržištem rada i umjerenom inflacijom.

Stoga će rast uvoza u maju za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec biti dobra vijest, jer signalizira da Nijemci kupuju više robe iz inozemstva.

Na godišnjem nivou uvoz se smanjio 2,6 posto.

Sezonski i kalendarski prilagođen njemački vanjskotrgovinski višak smanjio se u maju na 14,1 milijardi eura sa naniže revidiranih 17,5 milijardi eura, koliko je iznosio u aprilu.

Izvor: Agencije