Protest bogatih zbog poreza na imovinu

Blizu pet hiljada agenata za nekretnine, vlasnika luksuznih objekata i ostalih radnika tog sektora, izašlo je na ulice Hong Konga, demonstrirajući protiv Vladinih najava o povećanju poreza na imovinu. Vlada ovim mjerama namjerava smanjiti cijene na najskupljem svjetskom tržištu nekretnina.

Ovaj program Vlade predstavljen je 2010. godine. Primarna namjera mu je bila da utiša špekulante, a to su pokušali postići udvostučavanjem poreza na trgovinu nekretninama.

Međutim, iz jedne od najvećih agencija za posredovanje nekretninama tvrde da će ovaj porez uticati i na male trgovce.

“Vlasnici malih objekata također će biti pogođeni novim mjerama, jer porez kojeg Vlada želi nametnuti je previsok. To je veliki teret, ne samo za špekulante, nego i za male investitore, te ljude koji žele nadograditi ili prodati nekretninu koju posjeduju”, kaže Shin Wing-Shing, vlasnik agencije Centaline.

Ali, obični ljudi, zbog kojih su velike agencije toliko “zabrinute”, čini se ne gaje iste osjećaje prema mnogo bogatijim sugrađanima. Tvrde da su agencije ostvarile ogromne zarade, dižući cijene kako nekretnina tako i kirija.

Okrivljeni bogataši

“Ne podržavam ih. Nekretnine su preskupe. Mislim da bi Vlada trebala pokušati da smanji cijene, kako bi i obični ljudi mogli kupiti stan. Cijene su sada apsurdne!”, kaže penzionerka Jenny So.

Vlada je odgovorila na protest. Tvrde da su nove mjere neophodne kako bi se obuzdalo tržište i smanjio rizik od prezasićenja.

Analitičari J.P. Morgana smatraju da Vlada neće mijenjati politiku u skorije vrijeme.

“Mislim da tržište nekretnina u Hong Kongu prolazi kroz fazu konsolidacije. Ne vjerujem da će Vlada u skorije vrijeme popustiti ovu strogu politiku. Agenti prirodno protestiraju, ali realno postoji vrlo jaka potražnja javnosti da se cijene nekretnina dovedu pod kontrolu, budući da je njihova cijena, posljednjih godina, rasla mnogo brže od primanja građana”, kaže Tai Hui, analitičar J.P. Morgan banke.

Bogati Kinezi iz unutrašnjosti zemlje su okrivljeni za rekordan rast cijena.

Ali, sa novim Vladinim mjerama, Hong Kong više nije omiljena destinacija. U prvom kvartalu ove godine, bogataši iz unutrašnjosti su činili 18 posto kupaca novih luksuznih prostora, što je gotovo za polovinu manje od prošle godine.

Njihovim odlaskom, agencije za nekretnine fokus prebacuju na lokalno stanovništvo, koristeći niže cijene kao glavni mamac. No, većina stanovnika će pričekati da cijene još više padnu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Hong Kongu se novac sve manje drži u bankama, a sve više ulaže u kupovinu parking mjesta, čije cijene dosežu vrtoglave cifre.

Published On 26 Dec 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO