Najekonomičnija zgrada na svijetu

Dubai, koji je poznat po luksuznim hotelima i mnogobrojnim neboderima je, također, dom ekološki najefikasnije zgrade. Njeno ime je “Inicijativa za promjene” i nedavno je dobila svjetsko priznanje za svoju ekonomičnost.

Dubai je grad poznat po futurističkoj panorami. On je dom uvjerljivo najviše zgrade na svijetu, ali i dom najekonomičnije.

Krov koji reflektira toplotu i solarni paneli samo su dio od 2.000 različitih tehnologija korištenih u dizajnu. Gundeen Singh, tvorac ove ideje, kaže kako ekologija može biti veoma profitabilna.

“Značajan dio našeg poslovanja su pregovori u kojima prodajemo naša rješenja komercijalnim zgradama, graditeljima i investitorima koji ulažu u velike objekte. Ovu zgradu pokazujemo kao primjer naših tehnologija. Pomoću toga i uz ostale poslove očekujemo da će nam zgrada donijeti blizu 25 miliona dolara u prvoj godini”, kazao je Singh.

Platinasti LEED certifikat

Unutrašnjost je impresivna. Od radnji s organskim proizvodima, preko modernog namještaja do suđa. Zgradi je dodijeljen Platinasti LEED certifikat za najekonomičniju zgradu na svijetu.

Od maksimalnih 110 poena, ova zgrada dobila je 107 na osnovu ekonomičnosti vode, energije, dizajna i samoodrživosti. Stanovnici Dubaija kažu kako je zgrada pravo osvježenje u gradu.

Stanovnica Dubaija Lizette Pitout je rekla: “Čula sam da se nedavno u zgradi otvorio novi kafić koji služi odličnu hranu. Kada živite u Dubaiju uvijek ste u potrazi za nečim novim i uzbudljivim. A ovo je definitivno nešto takvo.”

“Sada sa sigurnošću možemo tvrditi da su samoodrživi objekti mogući i da se taj model može primijeniti čak i na mjestu gdje je sve potpuno drugačije”, ocijenio je Singh.

Vlasnik zgrade planira sličan poduhvat i u Singapuru, Hong Kongu i Tajvanu, prije nego što počne sa osvajanjem Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Izvor: Al Jazeera