Srbija nagrađuje redovne platiše

Osim Državne lutrije, nagradne igre u Srbiji organiziraju i druge državne ustanove.

Porezna uprava svim obveznicima nudi kao nagrade automobile ako poštuju Zakon o PDV-u i fiskalnim blagajnama, dok redovne platiše komunalnih usluga u Beogradu dobijaju krstarenje Dunavom i Savom.

Državne i lokalne ustanove ovakvu vrstu motivacije građana objašnjavaju teškom ekonomskom situacijom zbog koje sve veći broj njih ne podmiruje svoje obveze.

Put koji pređu računi beogradskog komunalnog preduzeća nije dugačak. Odštampani sa cijenom koja treba da se plati za potrošeno grijanje vodu i ostale komunalne usluge odlaze dalje na adrese korisnika.

Ponekad koverte ispadnu iz stroja. A tokom ljeta, često, računi sa svojim korisnicima često završe i na brodu, izvještava Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Vožnja brodom

Redovne platiše beogradskog komunalnog preduzeća kao nagradu za izmirivanje obaveza, između ostalog, dobijaju besplatno krstarenje Savom i Dunavom.

Dva sata vožnje brodom i razgledanje grada sa rijeka po sumraku je poklon koji svakog mjeseca dobija više od pola miliona Beograđana

“U velikom broju naši korisnici koji plaćaju na vreme koriste ove pogodnosti. Prvenstveno zbog popusta i subvencija koje mogu ostvariti uštede u budžetu građana pa neki ljudi koji nisu plaćali prelaze u grupu redovnih platiša  a sa druge strane podsticaj i jesu ove pogodnosti”, kaže Milica Paunović, iz JKP Infostan.

Bez obzira na vrijeme, hiljade Beograđana preko ljeta smesti se u brod i uživa u kratkotrajnom krstarenju.

I poreske uprava odlučila je da podstakne građane Srbije. Automobilima ili tehničkim stvarima, poreski organi žele da daju podstrek prodavačima da izdaju a kupcima da uzimaju fiskalne račune.

Stagnacija u naplati

“Primjećuje se pad izdavanja fiskalnih računa… Primećuje se jedna stagnacija u naplati”, kaže Vidoje Jevremović, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije i dodaje da je cilj ove akcije “da realno korektno punimo budžet Republike iz kog se finansiraju sve naše aktivnosti u budućnosti”.

Za sociologe ovakve aktivnosti lokalnih i republičkih organa su dobar potez kako bi se suzbila siva ekonomija ali i pokazuju stanje u kome se društvo nalazi.

“To je nužna mera s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i mentalitet opet našega naroda ali sa druge strane treba da težimo tome  da ne dajemo bilo kakvo metaforično mito građanima da bi oni poštovali državu i ispunjavali svoje obaveze”, kaže sociolog Neven Cvetićanin.

Svaka peta porodica u Srbiji, prema statistici, ne plati bar jedan račun godišnje, a pola miliona kasni sa plaćanjem. 

Najredovnije platiše su penzioneri i socijalno ugroženi, ali se oni rijetko odlučuju za krstarenje.

Izvor: Al Jazeera