Crnogorci protiv PDV-a na kocku

Uvođenje PDV-a na igre na sreću u Crnoj Gori izazvalo je nezadovoljstvo kako vlasnika kazina i kladionica, tako i brojnih strastvenih kladioničara.

Njih 18.000 potpisalo je peticiju da se novi namet ukine jer se, tvrde, PDV ne može obračunavati na kocku.

Kladionice već danima ne rade, a u crnogorskom ministarstvu finansija još se traži rješenje za nastali problem, izvijestila je Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Utakmice, kvote, i potraga za pravom kombinacijom. Uobičajeno jutro pravnika Blagote Mitrića, strastvenog podgoričkog kladioničara.

“Ja igram godinama, bio sam predsjednik Ustavnog suda i igrao sam javno, mnoge ministre srećem u kladionici. Ministar ima ispod hiljadu eura platu, profesor univerziteta nema ni 800 eura i šta ću ja da radim. Razne dažbine, prepolovi se plata, šta da radim sa 400 eura, ja moram da idem u kladionicu da bih opet napravio 800, bar 800 razumijete”, kazao je Mitrić.

Bojkoti zbog PDV-a

No, ovih dana Mitrić ne uplaćuje tikete. Kladionice i kazina od prvog jula bojkotiraju odluku Skupštine da uvede PDV od 19 posto na igre na sreću. Predali su i peticiju protiv poreza sa više od 18.000 potpisa građana. PDV na kocku je, tvrde, neprimjenljiv.

Jovana Klisić iz Montenegro Beta je rekla: “Sporna odredba ovakvog rješenja predstavlja u svijetu jedinstven pokušaj oporezivanja te stoga će dovesti do gašenja domaće industrije igara na sreću, ukidanje 3.000 radnih mjesta, manjak u državnom budžetu od više desetina miliona eura i u suprotnosti je sa direktivom savjeta EU o porezima”.

Zakon o igrama na sreću propisuje posebne naknade za kocku, fiksne, plus 10 posto razlike između uplata i isplata. Radi se o milionima na godišnjem nivou. No, Poreska uprava poručuje priređivačima: uvedite i fiskalne kase.

“Priređivači igara na sreću kažu da to u praksi nije moguće. Npr. ovo je elektronski rulet. Radi tako što se u ovaj otvor ubaci iznos za koji igrate, odaberete broj, rulet se vrti – vi dobijate ili gubite. Kako je to uplata, trebalo bi je oporezovati. Međutim, vlasnici pitaju gdje staviti registar kasu, i kako svaki put kada odlučite da ubacite novu novčanicu izdati račun. Takođe, ovo je mašina sa sertifikatom. Za svaku izmjenu na njoj mora se vratiti proizvođaču. U ovom slučaju Sloveniji”, izvijestila je Marinović.

Smanjenje zloupotreba

Predlagači nove mjere smatraju da će njom uvesti kontrolu u oblasti igara na sreću i smanjiti zloupotrebe. Vlada još uvijek vaga kako riješiti problem.

“Mislim da postoji način da se to prevaziđe i ja očekujem da tokom današnjeg dana ili sjutra uradimo pravilnik na bazi koga će poreska uprava izvijestiti priređivače na koji način i u kojoj formi da vrše oporezivanje po novoj stopi od 19 procenata”, kazao je Radoje Žugić, ministar finansija Crne Gore.

Dok se čeka rezultat, o tome koliko je klađenje u krvi Crnogoraca, najbolje govori podatak da je peticiju protiv PDV-a na kocku potpisalo više od 18.000, a peticiju protiv standardnog poreza na dodanu vrijednost 12.000 građana.

Izvor: Al Jazeera