JP Morgan manipulisao tržištem energije

Regulatori su ustanovili da su JPMorganove podružnice 2010. i 2011. koristile osam manipulativnih strategija (AFP)

Američki regulator tržišta električne energije utvrdio je nakon opsežne istrage da je američka banka JPMorgan Chase manipulisala tržištem radi ostvarivanja veće dobiti, a nagodba bi, prema industrijskim izvorima, mogla biti postignuta tokom dana.

Trgovci su koristili neprimjerene taktike u licitacijama na tržištima u Californiji i na Srednjem zapadu kako bi povećali dobit, utvrdili su zvaničnici Američke regulatorne komisije za energetiku (FERC) u saopštenju.

Zvaničnici regulatorne agencije ustanovili su da su JPMorganove podružnice u 2010. i 2011. godini koristile osam manipulativnih strategija u nadmetanju ponudama, navodi se u saopštenju regulatora.

Očekuje se nagodba

Iz JP Morgana nisu željeli komentarisati takve optužbe.

Dva izvora iz te industrije kazala su da bi nagodba u vezi s navedenim transakcijama mogla biti postignuta tokom dana.

Očekuje se da će ta najveća banka u Sjedinjenim Američkim Državama po imovini platiti skoro 400 miliona dolara kako bi se okončala istraga, a nagodba bi mogla uključivati i druge obaveze plaćanja.

Navodi o manipulacijama objelodanjeni su na proljeće u tajnom dokumentu Komisije, u koji je uvid imao američki New York Times.

U tom dokumentu opisan je sistem ilegalnog trgovanja na tržištu električne energije Californije i Michigana.

Izvor: Agencije


Povezane

Oporavak tržišta nekretnina i sve niže kamatne stope, ponovo su okuražili banke na odobravanje hipotekarnih kredita.

Published On 13 Oct 2012

Velike američke banke, ni tri godine nakon velike krize, usljed koje je skoro došlo do kraha finansijskog sektora, i dalje ne uviđaju opasnost koju nosi njihovo špekulativno ponašanje na tržištu.

Published On 14 May 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO