Električnim autima protiv zagađenja zraka

Električni automobili su novo oružje kojim se vlasti Seula bore protiv zagađenja zraka.

Jeftina vozila, neškodljiva za okolinu, mogla bi olakšati i saobraćajne gužve u metropoli.

Odmah ćete ih primijetiti dok se probijaju ulicama Seula – 180 električnih automobila dio su plana za unapređenje životne sredine. Jednostavno ih je iznajmiti.

“Samo sam se trebao registrovati na internetu i skinuti aplikaciju na pametnom telefonu. Više je trajalo skidanje verifikacionog sistema nego samo plaćanje, no nije bilo predugo”, kaže stanovnik Seula.

Mušterije preuzimaju automobil sa jedne od 60 lokacija širom grada. Za otvaranje vrata koristi se ista aplikacija na mobitelu, a električno vozilo jeftinije je od običnog za pet dolara po satu.

Ograničena baterija

“Veliko ograničenje električnih automobila jeste da se njihova baterija mora puniti svakih 90 kilometara. Zato uvijek morate biti na oprezu. Važno je znati gdje možete puniti bateriju prije nego što sjednete u automobil”, kaže Florence Looi, reporterka Al Jazeere.

Izvan Seula ima manje od 30 stanica namijenjenih za punjenje baterija. Mnogima to predstavlja manju neugodnost.

Već postoje planovi za širenje ponude.

“U drugom polugodištu naredne godine usluga će biti dostupna na nacionalnom nivou. Imat ćemo najmanje 500 stanica”, kaže Ha Ho-seon, direktor korejskog Carsharinga.

Ambiciozan je to plan, ali zvaničnici vjeruju da će ga uspjeti provesti.

Pogoduje im i trenutna ekonomska neizvjesnost, u kojoj je iznajmljivanje isplativije nego kupovina automobila.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ekologija je glavna tema i jednog od najvećih sajmova automobila u Aziji. Proizvođači automobila prestavili su svoje automobile u kineskom gradu Guangzhoa, koji koriste takozvane – nove energije. Od 950 izloženih automobila 34 modela se predstavlja po prvi put. Na desetine hiljada posjetitelja bilo je oduševljeno automobilima koji koriste alternativne izvore energije.

Jedna japanska kompanija predstavila je električni skuter koji kombinuje tehnologiju pametnih telefona i ekološku električnu mašinu motora. Tako je nastao “smartscooter” koji cilja na kupce malo dubljeg džepa sa cijenom od 4.000 dolara.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO