Solarne stanice za punjenje uređaja

New York, grad prilagođen smartfonima, nakon uvođenja mnogobrojnih lokacija sa besplatnim internetom sada je otišao i korak dalje.

Na javnim mjestima postavljene su solarne stanice.

To je pilot program nazvan “Ulično punjenje”, a sastoji se od 25 stanica koje pune baterije električnih uređaja brzinom klasičnih kućnih punjača.

I sve to pomoću sunčeve energije.

Dizajneri Mark Pronnel i Marco Perry osmislili su i napravili solarne stanice. Prošli su mnogo nacrta dok nisu došli do konačnog prototipa.

“Možda će stanice biti trn u oku nekome ko ne shvata ljepotu ovog projekta, a to je da se koristi čista energija iz sunca. Htjeli smo napraviti nešto što će izgledati industrijski robusno i dugotrajno, ali u isto vrijeme imati neke organske elemente koji predstavljaju ljepotu solarne energije. Tako je nastao ovaj dizajn nalik cvijetu”, kaže Pronell, suosnivač kompanije Pensa.

Za sat vremena stanica može proizvesti 45 vati energije, konstantno puneći baterije unutar stanice, čak i kad nije sunčano vrijeme.

Dizajneri tvrde da se baterije nikada ne isprazne, što je odlično za kredibilitet solarne energije.

“Mislim da je najkorisniji rezultat ovog projekta podizanje svijesti građana o značaju ove čiste energije. Jasno je da štedimo energiju, ali je u prvom planu praktičnost ovih stanica i način na koji jednostavno pružaju energiju”, ističe drugi suosnivač firme Perry.

Efikasan izvor

Prolaznici u Union Skuer Parku slažu se da je solarna stanica pravi potez.

Solarna energija dokazala se kao efikasan i pouzdan izvor za New York u vremenu krize, kao što je bio slučaj nedavno nakon uragana Sandy.

Tada je mobilni operater AT&T postavio solarne stanice širom grada kako bi pomogli žrtvama. Danas je ista kompanija sponzor projekta “Ulično punjenje”.

Projekat se završava u septembru. Nakon toga, dizajneri solarnih stanica nadaju se da će uprava Grada njihov projekat podići na još veći nivo.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Avion na solarni pogon sletio je u Washington nakon prekoameričkog leta započetog trećeg maja u San Franciscu.

07 Jul 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO