Kina: U borbu protiv zagađenja 277 milijardi

Sitne čestice su opasne po zdravlje ljudi (EPA)

Kina planira investirati 277 milijardi dolara u narednih pet godina u borbu protiv zagađenja zraka, piše lokalna štampa naglašavajući zabrinutost vlasti za glavni izvor društvenog nezadovoljstva.

Novac će primarno biti uložen u regione gdje je velika zagađenost zraka i visok nivo čestica PM 2,5, rekao je listu China Daily potpredsjednik Kineske akademije za planiranje okoline Wang Jinnan, koji je učestvovao u izradi plana, navodi Tanjug.

Uzrok bolesti

Čestice u zraku od 2,5 mikrometra i manje posebno su opasne, jer mogu se udahnuti u pluća i izazvati razne respiratorne probleme i bolesti.

Novim planom posebno će biti obuhvaćena sjeverna Kina, gradovi Peking i Tianđin i provincija Hebei, u kojima je došlo do veoma ozbiljnog zagađenja i smoga koji zna danima prekrivati nebo u vrijeme kada nema vjetra.

Vlasti planiraju smanjiti emisiju štetnih gasova u zraku do 25 posto do 2017. u odnosu na nivo iz 2012. u tim regionima, navodi se u izvještaju.

Gusti smog i izmaglica koji su prekrivali sjever u januaru privukli su pažnju javnosti na taj problem, rekao je Zhao Hualin, zvaničnik u Ministarstvu za zaštitu okoline.

Kineska Vlada odobrila je ovaj plan u junu, rekao je Zhao listu.

China Daily je naveo da je to “najsveobuhvatniji i najstrožiji plan za kontrolu i smanjenje zagađenosti zraka u nekim regionima do 2017”.

Kineska Vlada planira usvojiti još dva plana za boru protiv zagađenja voda i poboljšanja čovjekove okoline na selu, također u narednih pet godina, navodi list, a prenosi AFP.

Izvor: Agencije