Manje provizije za kreditne kartice

Evropska komisija procjenjuje vrednost ovog tržišta na 130 milijardi eura (EPA)

Evropska unija je krenula u provođenje plana za rezanje provizija pri korištenju kreditnih kartica.

Očekivano, banke zbog toga nisu nimalo sretne –u pozoravaju da će to zapravo da znači mnogo skuplje samo posjedovanje kartice.

Evropska komisija procjenjuje vrednost ovog tržišta na 130 milijardi eura, ali ga zato i opisuje kao fragmentirano i skupo.

Plan im je da ograniče naknade za korištenje kartice na maksimum od 0,3 posto po transakciji.

Te naknade plaćaju prodavnice i biznisi svaki put kada potrošač provuče karticu kroz njihov terminal.

U prosjeku transakcije sa debitnih kartica prodavca koštaju 0,2 posto od ukupne vrijednosti računa.

Različiti stavovi

Transakcije kreditnih kartica po pravilu koštaju više, blizu 0,9 posto.

Maloprodajni trgovci pozdravljaju ovu inicijativu. Tvrde da će njome najviše profitirati sami kupci, ali svjesni su da će trebati godine pre nego što se inicijativa zapravo pretoči u zakon. Prije toga moraju je odobriti sve zemlje članice.

S druge strane, banke poručuju da će kupci biti ti koji će najviše izgubiti, jer će zbog toga oni morati da plaćaju veće provizije za korištenje kartica.

Banke tvrde da bi na godišnjem nivou, korisnici debitnih kartica morali da plaćaju 15 eura više, a oni kreditnih – i do 30.

Ali, čini se da zvanični Brisel o tome ne želi ni da razgovara, pa je tako Joaquin Almunia, evropski komesar za konkurentnost izjavio: “Naknade za transakcije koje plaćaju maloprodajni trgovci završavaju i na računima kupaca. Ne samo da kupci nisu svjesni ove prakse, već se kroz sisteme nagrada za lojalnost i ohrabruju da koriste one kartice koje njihovim bankama donose najviše prihoda.”

Izvor: Al Jazeera i agencije