Njemački poziv radnicima izvan EU-a

Von der Leyen: Potrebni su nam kvalificirani imigranti da bi se osigurala dugoročna dobrobit Njemačke (Reuters)

Njemačka je početkom ove sedmice prvi put objavila listu poslova na kojima želi angažirati radnike iz zemalja izvan Evropske unije (EU), kako bi se izborila sa nedostatkom radne snage zbog starenja populacije, navode agencije.

Poslovi uključuju medicinske sestre i njegovatelje za starije, stručnjake iz oblasti robotike, električare i mašinovođe, prenosi agencija AFP.

Ljudi koji žele konkurirati za radna mjesta moraju predočiti kvalifikacije koje se smatraju jednakim onima u Njemačkoj.

“Potrebni su nam kvalificirani imigranti da bi se osigurala dugoročna dobrobit Njemačke”, navela je ministrica rada Ursula von der Leyen.

Smanjenje broja stanovnika

Suočena sa smanjenjem broja stanovnika, uz nisku stopu nezaposlenosti, najveća evropska privreda prvi put traži kvalificiranu radnu snagu iz inostranstva kroz program koji je skicirala Federalna agencija za rad.

Njemačka je ranije imala bilateralne sporazume za privlačenje radnika u određenim oblastima, kao u slučaju medicinskih radnika iz Hrvatske ili sa Filipina.

Nova inicijativa ublažit će formalnosti i smanjiti birokratiju, nakon što je Evropska unija (EU) lansirala “plavi karton”, koji treba visokoobrazovanim doseljenicima u EU i njihovim porodicama garantirati sva socijalna prava kao i državljanima Unije.

Izvor: Agencije