HŽ Cargo prodan Rumunjima

HŽ Cargo, tvrtka koja se bavi teretnim prijevozom unutar Hrvatskih željeznica, postat će vlasništvo rumunjskog Feroviara.

Odluku o tome hrvatska Vlada donijet će u četvrtak, te će HŽ kargo postati prvo društvo unutar HŽ-a koje će dobiti privatnog vlasnika.

Teretni prijevoz u proteklih je nekoliko godina generirao ogromne gubitke, a rumunjska tvrtka Feroviar prihvatila je preuzimanje Carga, te obećala zbrinjavanje viška radnika.

Hrvatska Vlada formirala je i posebno Povjerenstvo za željeznice, na čijem čelu je premijer Zoran Milanović, pa se HŽ Cargo odlučilo prodati Rumunjima.

Financijske injekcije

Od tri ponuđača, kako javlja reporter Al Jazeere iz Zagreba Ivan Čorkalo, rumunjska ponuda zadovoljila je uvjete natječaja i obećala preuzeti jamstva za kredite od blizu 80 milijuna eura, te hitno ubrizgati financijske injekcije za tekuće poslovanje.

„Natječaj je bio vrlo jasan. U prvoj fazi 30 milijuna eura odmah uz preuzimanje i za zatvaranje nepovoljnih kredita od strane Ministarstva financija, a drugi dio od 20 milijuna eura ide na zbrinjavanje viška radnika“, potvrdio je Siniša Hajdaš Dončić, hrvatski ministar prometa.

Prema sindikalnim procjenama, od ukupno 2.500 radnika njih će 500 do 700 ostati bez posla.

Sindikati smatraju da do prodaje nije smjelo doći, a za radnike koji ostaju traže jamstvo.

„Smatramo da radnici tri godine trebaju imati zaštitu od otkaza i da im se trebaju poštivati prava kroz kolektivni ugovor. Ako tu bude negativnih odgovora spremni smo na štrajk i prosvjed“, najavio je Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara.

I druge gubitaše čeka prodaja

Rumunjska kompanija postat će vlasnikom neprofitabilnog HŽ Carga za blizu 140 milijuna eura i za ministra prometa Hajdaša Dončića to je jedino moguće rješenje.

„Nema prelijevanja na način da se novac iz prodaje HŽ Carga prebaci u HŽ Putnički prijevoz, jer je to protivno pravilima. Sav novac ide za jačanje HŽ Carga koji je devastacijom doveden u kriminalnu poziciju što se tiče likvidnosti. I jedino je rješenje privatizacija“, tvrdi ministar.

Po mišljenju sindikalista, ponuđena cijena je mala s obzirom na potencijal i vrijednosti poduzeća.

„Stvarna vrijednost je daleko veća, jer su mnoge nekretnine i pokretnine knjigovodstveno otpisane, a tržišna vrijednost im je velika“, smatra sindikalist Forgač.

Na kraju, iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture najavljuju kako slična sudbina kakvu je doživio HŽ Cargo očekuje i druga društva unutar Hrvatskih željeznica koja su neprofitabilna.

Izvor: Al Jazeera