Skok prodaje automobila u Rusiji

Zapadni proizvođači automobila otvaraju fabrike u Rusiji (EPA)

Rusko tržište automobila na putu je da premaši njemačko i do 2020. godine postane najveće u Evropi – i peto najveće u svijetu.

Sve veći broj Rusa posjeduje automobil, a strane automobilske firme u Rusiji otvaraju svoje fabrike, prenosi agencija Reuters.

Zapadni proizvođači, među kojima General Motors, Ford, Renault i Fiat, upustili su se u velika ulaganja u Rusiji nadajući se porastu prodaje automobila, budući da sve veći broj pripadnika srednje klase u toj zemlji može priuštiti kupovinu prvog automobila ili zamjenu starog.

Privredni rast

U Rusiji na 1000 stanovnika ima samo 290 automobila – u usporedbi s 560 u zapadnoj Evropi – a mnoga od tih vozila su stara.

Ruska privreda, podstaknuta izvozom mineralnih bogatstava, zabilježila je u posljednjoj deceniji veliki rast, te je tako stvorena i nova srednja klasa.

U izvještaju konsultantske firme BCG navodi se da bi rusko automobilsko tržište moglo rasti stopom od šest posto godišnje do 2020, kad bi trebalo dosegnuti godišnju prodaju od 4,4 miliona novih vozila.

Time bi Rusija pretekla Njemačku i postala peto najveće automobilsko tržište na svijetu iza Kine, SAD-a, Indije i Brazila.

Rusija je 2009. bila na desetom mjestu toga popisa.

Izvor: Agencije