Savjeti iz regiona za opstanak KAP-a

Za rješenje pitanja sudbine najveće crnogorske fabrike, Kombinata aluminijuma Podgorica, ostale su nedjelje.

Parlament Crne Gore 1. augusta raspravljat će o rebalansu budžeta, što podrazumijeva vraćanje 163 miliona eura duga državi. Kompanija je u stečaju, a Vlada je pripremila plan za spasavanje.

Kako od 386 miliona eura duga KAP-a u stečaju napraviti plus, težak je zadatak za crnogorsku Vladu.

Plan je proizvoditi 50 hiljada tona aluminijuma sa 500 radnika i novim subvencijama za struju.

“Zašto 50 hiljada tona? Zato što u Crnoj Gori postoji električne energije tačno za tu proizvodnju. Tu nije bilo nikakve posebne logike, jer ako bi se KAP oslanjao na struju iz uvoza, govorimo o mnogo većim subvencijama”, kaže ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Zarada na legurama

Kombinat aluminijuma u Mostaru bio je pred gašenjem zbog daleko manjeg minusa – 33 miliona eura.

Međutim, država je pomogla fabriku, a bitna razlika u odnosu na Podgoricu je činjenica da Mostar ima preradu.

“Uvijek je veća zarada na legurama nego na običnom trupcu, daleko je veća zarada i na žici, dakle vrlo je bitan taj asortiman. Ali svakako da treba intencija biti u Podgorici da se ide u daljnju fazu- veću fazu, fazu prerade”, kaže Ivo Bradvica iz mostarskog Kombinata.

Zbog niske cijene aluminijuma sa problemima se suočavaju svi proizvođači i prerađivači aluminijuma u regionu.

No KAP je trenutno jedini pred gašenjem. Iz sličnih kompanija, iz iskustva daju savjete:

“Izvršiti restrukturiranje, izvršiti neminovne investicije u KAP-u, koje godinama prema našim informacijama nisu rađene i u svakom slučaju doći do količine proizvodnje u KAP-u gdje će se isplatiti i korišćenje boksita iz Nikšića”,  poručuje Marko Pejčinoski iz TLM-TVP Šibenik.

Ninko Tešić, prvi čovjek valjaonice Impol Seval iz Sevojna, koji već godinama kupuje aluminijum iz Podgorice, kaže da crnogorska Vlada mora da promijeni računicu.

Veći kapaciteti

“Kapacitet od 50 hiljada sigurno je za proizvodnju-elektrolizu mala. Treba ići na mnogo veće kapacitete, pošto je taj broj zaposlenih za ovaj obim proizvodnje visok i preveliki. To sve treba uskladiti.”

KAP je od 8. jula u stečaju, a sudbina 1.200 radnika pod znakom pitanja. Prodat je 2005. kompaniji CEAK ruskog oligarha Olega Deripaske.

“Bez obzira na regionalnu statistiku i želje i planove crnogorske Vlade, odluku o KAP-u, njegovom opstanku ili gašenju donijeće crnogorska Skupština i to već prvog avgusta, kada će se raspravljati o rebalansu budžeta, kojim se planira da država u ime Kombinata vrati dugove za struju od 61 milion eura i 102 miliona eura bankarskih garancija”, javila je Marinović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Novinarka Al Jazeere Milica Marinović istražila je da li je moguće pokretanje industrije koja je činila polovinu crnogorskog BDP-a.

Published On 20 Jul 2013

Dmitrij Potrubač, finansijski direktor KAP-a, pušten je iz pritvora, na osnovu rješenja Osnovnog suda u Podgorici.

Published On 17 Jul 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO