Ukidanjem monopola do nižih cijena struje

Na hrvatskom tržištu strujom više nema monopola. Uz Hrvatsku elektroprivredu, kućanstvima struju od prije mjesec dana prodaju njemačka kompanija RWE Energija i slovenski GEN-I.

Već na samom početku bilježe i dobre rezultate, tako da je HEP napustilo nekoliko hiljada korisnika. Ovaj trend istraživao je reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Visoki računi za struju, hrvatskim su građanima dosad uzrokovali velike glavobolje. Međutim na kućne adrese uskoro bi mogli stizati znatno niži računi.

“Neovisno o konkurenciji, mi ćemo promijeniti naš način rada i nudit ćemo različite tarife različitim potrošačima. Sada smo zatražili manju cijenu struje”, kaže predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić.

Konkurencija prijeti

HEP je zatražio smanjenje cijene struje od 10 posto, zbog povećane količine padalina u proteklih godinu dana. Bez obzira na dolazak konkurencije, kažu, napravili bi isto. 

“Ja bih rekao da bi se potpuno iste stvari dogodile i da nije bilo konkurencije”, smatra Šerić.

Međutim, konkurencija opasno prijeti, a kućanstva se polako okreću novim operaterima. Prema podacima HEP-a zasad ih je napustilo 628 kućanstava. No, brojke s kojima raspolažu u njemačkom RWE-u neusporedivo su veće.

“Evo, u ovom trenutku mala ekskluziva za vas, jutros smo imali četiri tisuće potpisanih ugovora. Prema tome, slijedi sada 14 dana čekanja ako se kupac predomisli, ali s obzirom da je mali broj otkaza, možemo govoriti o toj brojci i to nas je ugodno iznenadilo”, kaže Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energija.

Reakcijom tržišta ugodno su iznenađeni i u slovenskom GENI-ju.

“Do danas smo imali više od šest tisuća upita za prelazak kod nas. To je iznad planova jer se radi o početnoj fazi razvoja tržišta”, rekao je Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I Zagreb.

Tržište je u razvoju, a hrvatski građani po prvi put imaju mogućnost izbora.

Njemački RWE nudi tri vrste paketa, a u najpovoljnijoj tarifi garantiraju godišnju uštedu od jedne prosječne mjesečne rate, odnosno oko 40 eura. 

Slovenski GEN-I još nije definirao konačne cijene. Učinit će to nakon što se HEP-u odobri pojeftinjenje, a na godišnjoj bazi procjenjuju manje račune za 65 do 130 eura.

Fiksiranje cijena

Iz slovenske tvrtke idu i korak dalje, te najavljuju dugoročno fiksiranje cijena. 

“Već u ovom trenutku moguće je fiksirati cijenu koja je danas. Mi već znamo, ako netko to želi, da možemo ponuditi cijenu za idućih pet godina. Možda će se u budućnosti mijenjati, ali u ovom trenutku nema potrebe”, kaže Golob.

Ipak, u HEP-u ne strahuju od konkurencije.

“Mislim da je to za HEP dobro, jer ćemo biti primorani napraviti ono što su u HEP-u mislili da nije potrebno. Ali ljudi će shvatiti da  HEP mora misliti o profitu i kako optimizirati profit”, kaže Šerić.

Dio profita pokušat će im oduzeti konkurencija. Slovenski GEN-I nastojat će preuzeti  17, a njemački RWE 10 posto tržišta. 

“Deset posto su realne brojke, da li ćemo ih napraviti odmah ovisit će o tržištu, ali nama je cilj biti drugi igrač na tržištu”, kaže Miliša.

No bez obzira na brojke, najveći dobitinik bi trebali biti krajnji korisnici, koji bi liberalizacijom tržišta trebali dobiti i manju cijenu struje.

Izvor: Al Jazeera